Digitalizacija društva
130

Forto: Dogovorili smo konkretne aktivnosti s Amazonovim Web Servisom

B. R.
Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH (Foto: V. D./Klix.ba)
Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH (Foto: V. D./Klix.ba)
Predstavnici kompanije Amazon Web Services su prošle sedmice posjetili Sarajevo te su se tom prilikom sastali i s dva državna ministra - Edinom Fortom (NS) i Elmedinom Konakovićem (NiP).
Došli su na poziv kompanije Bloomteq, koja je bila organizator dvodnevnog samita o vještačkoj inteligenciji "Kiss The Future". Tom prilikom su s Bloomteqom potpisali ugovor o saradnji. O tehnološkom razvoju su razgovarali i sa spomenutim ministrima.

Forto, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, u izjavi za Klix.ba tvrdi da su s AWS-om dogovorene konkretne aktivnosti, ne precizirajući koje. Kako je naveo, riječ je o modelima digitalizacije bh. društva.

"Postoji nekoliko pravaca u kojem možemo krenuti, ali radije ćemo sačekati dok ne donesemo konačnu odluku", kratko je poručio, napomenuvši da AWS radi s vladama širom svijeta.

Istakao je da želi doprinijeti digitalizaciji društva - u finansiranju preko programa "Digitalna Evropa" do uključivanja različitih nivoa vlasti, naučno-istraživačke zajednice i privatnog sektora.