Prvi slučaj u svijetu
7

Francuska koristila svemirski laser za komunikaciju sa satelitom

D. B.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Francuska je saopćila da je uspješno uspostavila stabilnu lasersku vezu, koja je omogućila prvu optičku satelitsku komunikaciju velike brzine između nano-satelita u niskoj Zemljinoj orbiti i komercijalne optičke zemaljske stanice.

Eksperiment je započet krajem 2023. godine lansiranjem satelita Keranuos, a to je obavila Francuska agencija za odbrambene inovacije (AID), koja je dio Francuskog direktorata za naoružanje (DGA) u saradnji s dvije francuske kompanije Unseenlabs i Cailabs.

Cilj je bio testirati brzu komunikaciju baziranu na inovativnim tehnologijama kompanije Cailabs, preciznije, uspostaviti stabilnu lasersku vezu u trajanju od nekoliko minuta te omogućiti praćenje kretanja nano-satelita u niskoj orbiti iz optičke zemaljske stanice. Rezultat je urodio plodom u ljeto ove godine, navodi se u saopćenju AID-a.

Prednosti komunikacije putem optičke veze umjesto radija je veća brzina, ali i dodatna diskrecija te oslobađanje od propisa vezanih za korištenje radio spektra.

Satelit Keranuos je uspio zaobići poremećaje uzrokovane atmosferskim turbulencijama kako bi postigao optimalan kvalitet prijenosa.

Ranije ove godine je i američka svemirska agencija NASA koristila moćni novi laserski komunikacijski sistem za slanje fotografija i videa ljubimaca na Međunarodnu svemirsku stanicu. Testiran je dvosmjerni end-to-end sistem prijenosa, a laserska tehnologija je korištena za slanje podataka brzinom do 1,2 Gbps.

Uspješna francuska misija je napravila put ka korištenju svemirskih laserskih komunikacija na mobilnim, kopnenim, pomorskim i zračnim platformama. Tehnologija bi se trebala integrisati i u buduće satelitske sisteme ministarstva oružanih snaga.