Kazne za kršenje pravila
22

Google Maps označava lokacije s potencijalno lažnim recenzijama

D. B.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Mnogi od nas uvijek prije odlaska na neku lokaciju provjeravaju recenzije putem aplikacije Google Maps, međutim, lako je postati sumnjičav ukoliko su one previše dobre. Zbog toga Google uvodi upozorenja koja će omogućiti korisnicima da lakše otkriju lažne recenzije.

Google je počeo lsati upozorenja za određene lokacije uz poruku da su "lažne recenzije uklonjene".

Google se nedavno našao na udaru britanske Uprave za konkurenciju i tržišta (CMA), koja je otvorila istragu o postupanju s lažnim recenzijama 2021. godine. Korisnik na X-u je uočio promjenu u rukovanju recenzijama na Maps stranici kompanije iz Velike Britanije. Google još uvijek treba zvanično potvrditi novu funkciju te njenu dostupnost, no ona će vjerovatno biti dostupna širom svijeta.

Google navodi i moguće restrikcije za lokacije i biznise koji krše politiku lažnog angažmana. Osim obavještavanja o uklonjenim lažnim recenzijama sa stranice, privremene restrikcije uključuju nemogućnost primanja novih ocjena i recenzija, kao i neobjavljivanje postojećih.

I dok lažne recenzije mogu stići od samih kompanija u pokušaju povećanja ocjene, mogu ih ostavljati i osobe koje kompanijama ne žele dobro. Zasad nije poznato šta će se dogoditi ako kompanije prijave lažne recenzije.