Košta 249 eura
35

HMD predstavio modularni smartphone Fusion

D. B.
Fusion je najnoviji član serije HMD-ovih uređaja nakon Nokijine ere, a cilj mu je da privuče svojim modularnim dizajnom i dodacima.

Riječ je o izmjenjivim "maskama" koje omogućavaju dodavanje različitih dodataka, od bežičnog punjenja, preko robusnije zaštite pa do dodatnog osvjetljenja za potrebe pravljenja selfie fotografija ili obavljanja live streaminga. Spajanje se vrši putem Smart Pins pinova na stražnjoj strani uređaja, a HMD omogućava korisnicima da izrade vlastite dizajne pomoću 3D printera i to putem HMD Fusion Development Toolkita. HMD će započeti prodaju Fusion dodataka prve strane nešto kasnije u četvrtom kvartalu.

HMD Fusion ima poluprovidno kućište te omogućava brojne lake popravke kao i HMD Skyline uključujući brzi pristup bateriji, ekranu i drugim ključnim komponentama. Kompanija je obećala da će nuditi rezervne dijelove putem iFixita u narednih sedam godina.

Smartphone posjeduje 6,56-inčni IPS LCD ekran HD+ rezolucije i frekvencije osvježavanja od 90 Hz, kao i selfie kameru od 50 MP. Nazad je glavna kamera od 108 MP, kao i 2 MP senzor za dubinu. Glavna kamera ima elektronsku stabilizaciju slike te noćni mod s RAW obradom fotografija i AI HDR.

Uređaj pokreće Snapdragon 4 Gen 2 procesor uparen sa 6 ili 8 GB RAM-a te 128 ili 256 GB interne memorije. HMD Fusion podržava proširivanje memorije zahvaljujući slotu za microSD karticu. Što se tiče softvera, koristi operativni sistem Android 14 te obećava dvije godine softverskih i tri godine sigurnosnih nadogradnji. Smartphone napaja baterija kapaciteta 5.000 mAh s podrškom 33W punjenja. Cijena osnovnog modela u Evropi je 249 eura.