Testirali smo
46

Honor 200 Pro: Pametni telefon koji nudi više za manje novca

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Honor sve vratio! Sa zadovoljstvom ovo možemo reći zbog korisnika i ljubitelja ovog pametnog telefona koji je sa 200 serijom ponudio kvalitetan uređaj pristojne cijene.

Honor 200 serija je donosi tri izdanja i to Honor 200, Honor 200 Pro i Honor 200 Lite pametne telefone koje u svom cjenovnom rangu nude takve specifikacije srazmjerne karakteristikama.

Redakcija portala Klix.ba proteklih dana imala je priliku testirati Honor 200 Pro, najjači u 200 seriji, koji svojim izgledom i dizajnom očarava i neodoljivo podsjeća na jedan od uređaja koji smo ranije testirali.

Honor 200 Pro je mobilni telefon elegantnog dizajna, zaobljenih ivica, ispupčenog modula za kamere te zakrivljenog OLED ekrana na kojem se nalazi ‘tabletica’ sa dvije kamere. A osim toga, tabletica predstavlja i ‘otok’ za notifikacije aplikacija kako smo to ranije imali priliku vidjeti kod Apple uređaja.

Iako je elegantnog izgleda, njegovo držanje u ruci daje osjećaj sigurnosti, a ne osjećaj da će svakog trenutka iskliznuti.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Kada govorimo o specifikacijama, osim OLED ekrana veličine 6,78 inča rezolucije 1224x2700, težak je svega 199 grama te posjeduje osvježenje ekrana od 120Hz.

Radi na Android 14 operativnom sistemu uz MagicOS 8 interfejs, a pokreće ga Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 chipset i prvi je uređaj u regiji koji se može kupiti s ovim chipsetom. Radi se o slabijoj verziji najjačeg chipseta koji se koristi, a što je odlična stvar za pametne telefone srednje-cjenovne kupovne moći.

Na prednjem dijelu su smještene i dvije kamere od 50 megapiksela (široka), te DOF kamera koja daje dubinu slici od 2 megapiksela, a snimaju i 4K video pri 30 FPS.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Zadnja strana uređaja predstavlja eleganciju koja će iskreno ponajpoblje stajati uz ženski outfit, a dizajn razbija modul od tri kamere i to dvije po 50 megapiksela (široka i telefoto kamera sa 2,5x optičkim zumom) te 12 megapiksela ultraširoka kamera od 112 stepeni.

Upravo ove kamere, uz memoriju za pohranu od 256 GB do 1TB te RAM memoriju od 12 GB do 16 GB, predstavljaju najveću odliku ovog uređaja.

Zahvaljujući izuzetno kvalitetnim kamerama, koje se odlično ponašaju i u noćnim uvjetima, interfejs kamere nudi i posebne modove za portretno fotografisanje uz razne filtere i korekcije boja. 
Honor 200 Pro posjeduje i bateriju od 5.200 mAh što je bilo i više nego dovoljno za cjelodnevno korištenje, a nismo primijetili ni preveliko zagrijavanje uređaja pri obradi videozapisa, editovatnju fotografija u malo “težim” programima ili igranju popularnih igara.

Ipak, kao i drugi uređaji koji prate “trendove” koji i nisu toliko odlični za kupce, Honor je u 200 seriji izostavio punjače pa ćete morati pronaći alternativu ili kupiti punjač zasebno.

I na kraju, dolazi u četiri boje, mjesečeva bijela, crna, boja okeana i pink, a uređaj i cijene već su dostupne kod telekom operatera.

Honor 200 Pro je pametni telefon koji je namijenjen za svakodnevnu upotrebu, elegantnog dizajna, realnih specifikacija u odnosu na cijenu te kamera koje će odgovoriti zahtjevima svakog prosječnog korisnika.