Dolazi s AI asistentom
41

Honor predstavio MagicOS 9.0 baziran na Androidu 15

D. B.
Honor je predstavio svoj operativni sistem MagicOS 9.0 u Kini uoči premijere Magic7 flagship serije uređaja.

Iz kompanije kažu da je riječ o "prvom personaliziranom AI operativnom sistemu na svijetu za sve scenarije" te su istakli dublju integraciju glasovnog asistenta Yoyo ili AI Agenta kako ga u Honoru nazivaju.

U Magic-OS-u 9.0 baziranom na Androidu 15 će funkcionisati s brojnim aplikacijama koristeći MagicLM, Honorov jezički model. Navodi se da će moći "razumjeti" prirodni jezik i kompjutersku vizuju, dok će također moći učiti iz navika korisnika te biti "svjestan" konteksta.

AI asistent će za korisnika moći naručiti kafu, bit će mu omogućeno da obavlja kupovinu te da verifikuje plaćanje.

I dok novi 3B parametarski model ima niže parametre od prethodnog 7B modela na uređaju, ovdje bi MagicLM trebao omogućiti 80 posto manju potrošnju energije, 77 posto veću brzinu učitavanja i za 500 posto veću brzinu izlaza riječi. Sve ovo znači smanjenje za 1,8 GB u memoriji te 1,6 GB manje korištenja RAM-a.

MagicOS 9.0 dolazi s AI Deepfake Detection funkcijom, koja štiti korisnike od prevara i prva je ovog tipa u industriji.

Što se tiče dizajna, OS donosi nove funkcije kao što su Versatile Desktop, Magic Lock Screen i Magic Style, a to su alati koji detaljno prilagođavaju korisničko iskustvo. Također, tu su AI Gallery, AI Eraser, Face Restoration i AI Image Expansion.

Honor je već potvrdio da će više od 30 uređaja dobiti novu nadogradnju, ali to važi za kinesko tržište. Uređaji s međunarodnog tržišta morat će duže čekati.