U prvom kvartalu godine
28

Huawei je novi kralj prodaje sklopivih mobitela

D. B.
Huawei je u prvom kvartalu godine, od januara do marta, prodao najviše sklopivih mobitela u odnosu na konkurente, pokazali su podaci Counterpoint Researcha.

Ovo je prilično iznenađujući razvoj situacije kad se uzme u obzir koliko je zanemariva prodaja Huaweijevih uređaja u većem dijelu svijeta u protekle dvije godine, odnosno otkad su SAD odlučile uskratiti pristup Google uslugama ovoj kompaniji.

Kada se priča o sklopivi uređajima, većina ljudi vjerovatno pomisli na Samsung, no južnokorejska kompanija je ipak na drugom mjestu. Pored toga, prodaja Samsungovih sklopivih uređaja je zapravo pala za 42 posto u odnosu na prvi kvartal 2023. godine.

Huaweijev rasto do 275 posto je većim dijelom rezultat prodaje u Kini, koja je porasla nakon što je kompanija predstavila Mate X5 prošle godine. Čini se i da je zakašnjeli prelazak na 5G povezivost odigrao značajnu ulogu u privlačenju interesa kineskih kupaca za Huaweijeve sklopive uređaje.

Honor je zauzeo treće mjesto u isporukama s rastom od 460 posto, no najveći rast je zapravo ostvarila Motorola, koja je uspjela prodati 1.473 posto više sklopivih uređaja u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prvi kvartal 2023. godine.

Ukupno, prodaja sklopivih uređaja je porasla za 49 posto u odnosu na isti period prošle godine. Rast Honora i Motorole primarno je rezultat prodaje izvan Kine, za razliku od rasta Huaweija.

Honorov udio na tržištu sklopivih mobitela sada iznosi 12 posto, dok je prošle godine iznosio 3 posto. Honor Magic V2 je postao najprodavaniji sklopivi mobitel u Zapadnoj Evropi u prvom kvartalu 2024. godine. Učešće Motorole na globalnom tržištu sklopivih uređaja sada iznosi 11 posto zahvaljujući dobrim prodajnim rezultatima Razr serije u Sjevernoj Americi.

U prvom kvartalu 2024. godine su sklopivi uređaji (u formi knjige) činili 55 posto globalnih isporuka, čime su nadmašili preklopne prvi put od 2021. godine. Međutim, situacija bi se mogla promijeniti nešto kasnije ove godine kada Samsung predstavi svoj Galaxy Z Flip6. Huawei navodno planira lansirati pristupačniji preklopni smartphone, dok će Xiaomi i Honor također predstaviti svoje prve preklopne (flip) modele.