Donosi sjajne mogućnosti
19

Huawei predstavio HarmonyOS Next, novu verziju svog rivala Androidu

D. B.
Huawei je okrenuo novu stranicu svoje historije tako što je predstavio operativni sistem HarmonyOS Next.

Ovo je zapravo prvi operativni sistem koji je Huawei razvio potpuno neovisno od Androida te sada želi prebaciti sve svoje uređaje na svoj novi OS.

HarmonyOS Next će zasad koristiti aktuelne i buduće generacije Huaweijevih uređaja u Kini, no globalno lansiranje je već potvrđeno. Podržavat će širok spektar uređaja, od smartphonea, nosivih uređaja, kućnih uređaja pa do kokpita automobila.

Huaweijev OS obećava besprijekornu jedinstvenu arhitekturu između uređaja koji ga koristi, cloud i međupovezivost među uređajima različite forme.

Iz kompanije je potvrđeno da je 15.000 aplikacija dio HarmonyOS Next ekosistema, ali da će njihov broj postajati sve veći. Potvrđeno je i da prethodne generacije HarmonyOS-a trenutno koristi više od milijardu uređaja širom svijeta. Ova brojka uključuje mobitele, tablet kompjutere, pametne nosive uređaje, pametne kućanske uređaje i automobilske infotainment sisteme.

Huawei je uspio postići povećanje brzine uređaja od 30 posto te smanjiti potrošnju energije u komunikaciji između softverskih modula za 20 posto. Huawei Share 2.0 obećava lako povezivanje i dijeljenje fajlova između uređaja. Korisnici mogu prebaciti 1,2 GB podataka između dva HarmonyOS Next uređaja za samo osam sekundi.

Trenutno je dostupna javna beta verzija HarmonyOS Nexta za korisnike u Kini, a lista podržanih uređaja uključuje Pure 70 seriju, Huawei Pocket 2 i MatePad Pro 11 (2024).