Fantastične performanse
312

Huawei predstavio P30 Pro, uređaj koji mijenja pravila i svijet mobilne fotografije

Klix.ba
Foto: The Verge
Huawei P30 Pro (Foto: The Verge)
Huawei je svog novog ljubimca P30 Pro zvanično predstavio na današnjem gala događaju u Parizu. Uređaj fantastičnih performansi osvojio je brojne tehnoljupce već na prvi pogled, a naročito ljubitelje fotografije.

Mnogi već predviđaju kako će Huawei P30 Pro, baš kao i prošlogodišnja serija P20 telefona, biti jedan od najprodavanijih uređaja u 2019. godini.

Huawei je i na P30 uspio očuvati zakrivljenu eleganciju telefona koji ima zakrivljeno stalko s obje strane i podsjeća na Samsungov Galaxy S uređaj. OLED displej urađen je u veličini od 6,7 inča, a podržava reoluciju od 2.340 x 1.080.

Novi mobitel kineskog tehnogiganta pokreće Kirin 980 procesor kojeg je dizajnirao Huawei. Uređaj je dostupan u varijantama od osam gigabajta RAM-a te 128 ili 512 gigabajta interne memorije. Huawei je čak proizveo i manju verziju P30 Pro sa ekranom veličine 6,1 inča.

Unutar uređaja smještena je moćna 4,200mAh baterija koja se može napuniti 70 posto u roku od 30 minuta zahvaljujući Huaweijevom Super Charge punjaču. Huawei P30 Pro podržava i bežično punjenje.

Međutim, onim čime se P30 Pro posebno može pohvaliti je izvanredna kamera. Kako kažu tehno stručnjaci, Huawei u potpunosti mijenja pravila i svijet mobilne fotografije.

Kineska kompanija u kameru svog novog telefona ugradila je HDR+ režim koji pokreće vještačka inteligencija stvarajući inteligentnu mapu koja podešava svaki dio fotografije. Ovaj režim otkriva portrete, pejzaže, travu ili Sunce te sve što se nađe pred objektivom kamere tretira na poseban i odgovarajući način.

Glavni senzor P30 Pro kamere je RYYB SuperSpectrum. Huawei je RGB sub-pikselni raspored zamijenio sa senzorom crvene, plave i žute boje. S obzirom da žuti senzori apsorbuju i crveno i zeleno svjetlo, Huawei kaže da ovaj novi aranžman upija 40 posto više svjetla nego RGB, što dovodi do boljih i oštrijih fotografija.

Kamera P30 Pro ima i velike mogućnosti zumiranja. Glavna kamera koja je opremljena optičkim stabilizatorom i novim superzoom periskop mogućnostima može uvećavati fotografiju pet puta.

Međutim, iz Huaweija tvrde kako uz kombinaciju slikovnih podataka sa glavne kamere i telefoto objektiva, P30 Pro može proizvesti zumiranje od deset puta bez gubitaka na kvalitetu fotografije.

Podsjećamo, nijedan proizvođač mobitela još nije izbacio na tržište mobitel sa periskom kamerom, ali kineski Oppo nedavno je predstavio svoj prototip koji podržava opciju zumiranja do deset puta.

Svaki od dostupnih Huawei P30 Pro ima osam gigabajta RAM-a, a cijena uređaja zavisi od količine interne memorije. Verzija od 128GB košta 999 eura, a za 256GB kupci će morati izdvojiti 1.099 eura, dok 1.249 eura košta P30 Pro sa 512GB interne memorije.

Pored standardne plave Aurora nijanse, Huawei P30 Pro je dostupan i u novoj plavoj varijanti koja je nazvana Breathing Crystal, u crvenoj naziva Amber Sunrise, bijeloj Pearl White te klasičnoj crnoj.

Možda vas zanima