S mnoštvom poboljšanja
12

Igra Horizon Zero Dawn Remastered u oktobru stiže na PS5 i PC

D. B.
Jan-Bart van Beek, direktor kompanije Guerilla Games, zvanično je najavio dolazak remaster verzije igre Horizon Zero Dawn za 31. oktobar.

Igra donosi više od 10 sati ponovo snimljenog zvuka i mocapa, kao i poboljšane modele likova, animacija, osvjetljenja i tekstura, što će joj omogućiti "istu vizuelnu vjernost" koju nudi igra Horizon Forbidden West. To znači da je igra poboljšana za Sonyjevu konzolu PlayStation 5 i kompatibilne kompjutere, a čak podržava i PlayStation 5 Pro, koji će biti dostupan od 7. novembra.

Van Beek je kazao da je sedam godina dug period kada je u pitanju kompjuterska grafika te da su mnoga tehnološka poboljšanja postala dostupna u periodu od prvobitnog izdavanja igre. Nixxes, nizozemski developer video igara, radio je na ovom remasteru, koji će ponuditi poboljšani zvuk i Atmos rendering, tako da će igra biti još upečatljivija. Također, remaster dolazi s dodatnim zemljama, mašinama i vještinama. Oni koji nabave PC verziju mogu očekivati i podršku za ultraširoke rezolucije te tehnologije koje poboljšavaju performanse poput NVIDIA DLSS 3 AI akceleradora za renderovanje.

Funkcije pristupačnosti originalne igre, kao što su njene kontrole koje se mogu remapirati te haptički znakovi, također su prebačene u novu verziju. Postoji i nova opciona funkcija pristupačnosti, koja može obavijestiti igrače o interaktivnim elementima zvukom i haptičkim feedbackom.

Horizon Zero Dawn Remastered će koštati 50 dolara, no oni koji već posjeduju originalnu igru, moći će izvršiti nadogradnju za 10 dolara, bez obzira da li je riječ o kupovini putem konzole PS5 ili PC-a (Steam ili Epic Games Store). Nadogradnja od 10 dolara će biti dostupna i gamerima koji su dodali igru u svoje biblioteke iz jednog od Sonyjevih giveaway programa Play at Home tokom pandemije koronavirusa. Međutim, fanovi koji nadograde igru s diskom za konzolu PS4 morat će ga koristiti svaki put kad pokrenu igru.