Od 1. novembra
29

Igre za Xbox će biti moguće kupiti direktno putem aplikacije za Android

D. B.
Microsoft je saopćio da će od novembra korisnici moći igrati i kupiti igre namijenjene konzoli Xbox direktno putem Xbox aplikacije za Android.

Ovo je potvrdila predsjednica Xboxa Sahar Bond putem društvene mreže X.

"Sudska presuda koja nalaže otvaranje Googleove mobilne prodavnice u SAD-u omogućit će više izbora i fleksibilnosti. Naša misija je da omogućimo većem broju igrača da igraju igre na više uređaja, tako da smo oduševljeni što možemo najaviti da će od novembra igrači moći direktno igrati i kupiti Xbox igre putem Xbox Appa na Androidu", izjavila je Bond.

Ona je govorila o nedavnoj sudskoj presudi u SAD-u, kojom se nalaže da Google napravi promjene u Play Storeu tako da dopusti prodavnicama aplikacija treće strane pristup katalogu aplikacija te da prestane insistirati na svom Play Billing sistemu kao metodi plaćanja za aplikacije i igre od 1. novembra 2024. godine i to u periodu od tri godine.

To će omogućiti Microsoftu da zaobiđe Googleov Play Billing sistem, kao i plaćanje 20 posto poreza na aplikacije.

Zasad nije poznato zašto Microsoft još uvijek ne može prodavati igre za Xbox direktno putem svoje Android aplikacije jer gameri mogu kupiti igre sa Steama i PlayStation Storea na mobilnim uređajima.

Odluka Microsofta da prodaje Xbox igre direktno putem Xbox aplikacije na Androidu je u svakom slučaju pozitivna i dobrodošla, a postoji nada i da će to otvoriti put za veći broj prodavnica aplikacija treće strane.