Dok traje pritisak
19

Instagram uvodi nove funkcije za sprečavanje iskorištavanja tinejdžera

D. B.
Meta nastavlja razvijati svoje funkcije namijenjene unapređenju sigurnosti tinejdžera na Instagramu dok se suočava sa sve većim brojem pitanja o njihovoj privatnosti i zaštićenosti dok koriste aplikacije. Najnovije funkcije imaju za cilj da unaprijede zaštitu od iznuda na temelju seksualnog sadržaja.

Zahvaljujući novim promjenama, "potencijalno prevarantskim" profilima će biti teže da dođu do tinejdžera na Instagramu. Kompanija će početi slati zahtjeve za praćenje dospjele od takvih profila u spam foldere korisnika ili će ih u potpunosti blokirati. Aplikacija će početi testirati i "upozorenje" koje će obavijestiti tinejdžere kada dobiju poruku od takvog profila te će ih upozoriti da se čini kao da poruka dolazi iz druge države.

Pored toga, kada kompanija otkrije da potencijalni prevarant već prati tinejdžera, spriječit će ga da vidi listu ostalih pratioca i profile koji su ih označili na fotografijama. Kako određuje koji su profili potencijalno opasni, Meta zasad nije detaljno objasnila. Ipak, rečeno je da se koriste "signali" poput starosne dobi osobe kojoj pripada profil te da li ima zajedničke prijatelje s tinejdžerom koji pokušava ostvariti interakciju.

Meta pravi promjene kojima želi spriječiti širenje intimnih fotografija. Instagram više neće dozvoljavati korisnicima da prave screenshote ili snimaju poruke poslane preko DM-a putem funkcije efemerne razmjene poruka te više neće dozvoljavati otvaranje tih fotografija putem web verzije Instagrama. Aplikacija širi zaštitu korisnika koja se odnosi na golotinju, a ta funkcija se testira već neko vrijeme za sve tinejdžere koji koriste aplikaciju. Alat automatski zamagljuje fotografije kada se otkrije golotinja na fotografiji podijeljenoj putem DM-a te daje upozorenja i resurse kada se takva fotografija otkrije.

Promjene imaju zadatak da se pozabave prevarama vezanim za seksualnu iznudu, u kojima prevaranti prisiljavaju tinejdžere da šalju intimne fotografije, a koje se zatim koriste za prijetnje i ucjene. Izvještaj NCMEC-a (Nacionalni centar za nestalu i eksploatisanu djecu) navodi da su Instagram i Snapchat najčešće platforme koje prevaranti koriste kao "početne kontaktne tačke".

Ove prevare izvode pojedinci i grupe, koje se ponekad organizuju na Metinim vlastitim platformama. Pored nadogradnji, Meta je uklonila 800 grupa i 820 profila s Facebooka, koji su povezani s grupom Yahoo Boys, a koja pokušava organizovati, regrutovati i obučiti nove prevarante za seksualno iznuđivanje.

Meta je pod sve većim pritiskom vlasti koje žele da kompanija poboljša sigurnost i zaštiti najmlađe korisnike. Trenutno se suočava s tužbama više od 30 zemalja.