Znatno veći kapacitet
24

Ispace predstavio lander koji će biti lansiran na Mjesec 2026. godine

D. B.
Japanska kompanija ispace je investirala više od 40 miliona eura u svoju novu američku podružnicu jer želi iskoristiti rastuće investicije američke svemirske agencije NASA-e i Pentagona u tehnologije namijenjene misijama na Mjesecu.

Investicija je jasan pokazatelj ispaceove posvećenosti američkom tržištu, rekao je direktor kompanije Takeshi Hakamada.

"Očekujemo da će ovaj broj nastaviti rasti u sklopu naše strateške posvećenosti da doprinesemo vladinim misijama i stvaranju cislunarnog sistema is SAD-a", kazao je on.

Američka podružnica nosi naziv ispace technologies US, a zapošljava više od 80 ljudi iz Denvera. Bivši NASA-in astronaut Ronald J. Garan je dobio funkciju direktora u junu ove godine.

Kompanija ispace je predstavila novi lander Apex 1.0, koji će letjeti umjesto prethodne verzije landera pod nazivom Series 2. Apex 1.0 je dizajniran za letove kratkih putanja do Mjeseca te će moći nositi do 300 kilograma tereta na lunarnu površinu. Riječ je o deset puta većem kapacitetu u odnosu na prvi ispaceov lander Series 1.

Apex 1.0 će biti lansiran u trećoj misiji kompanije ispace, koja će biti obavljena u partnerstvu s Draper Laboratoryjem, a cilj je dostaviti teret za NASA-u na dalju stranu Mjeseca. Draper i ispace, zajedno s kompanijama General Atomics Electromagnetic Systems i Sytima Technologies, koja je zapravo odjel firme Karman Space & Defence, prošlog ljeta su dobili ugovor vrijedan 73 miliona dolara. Datum misije je pomjeren s 2025. na 2026. godinu, djelomično zbog prelaska s dizajna Series 2 na Apex 1.0.

Team Draper, kako se naziva konzorcij, jedan je od nekoliko dobitnika ugovora u okviru NASA-inog programa Commercial Lunar Payload Services (CLPS). U tom programu su i kompanije Firefly Aerospace, Intuitive Machines i Astrobotic.

Novi lander će imati više od deset puta veći kapacitet od prvog landera Series 1, koji je pao na lunarnu površinu u aprilu.