Kompaktan i praktičan
43

Isprobali smo Samsung Galaxy Z Flip6: Modni detalj visoke tehnologije

D. B.
(Foto: Klix.ba)
Samsung je na svom tradicionalnom događaju Unpacked održanom u julu predstavio novu Galaxy Z seriju sklopivih mobitela, odnosno uređaje Galaxy Z Flip6 i Galaxy Z Fold6, a u proteklih nekoliko dana smo imali priliku da se bolje upoznamo s modelom Z Flip6.

S obzirom da je riječ o smartphoneu s preklopnim mehanizmom i flip formom, kompaktnost je predstavljala pozitivnu i dobrodošlu promjenu u odnosu na dugotrajno korištenje modela istog brenda, ali standardne forme. Život je zaista postao lakši, jer je Galaxy Flip6 bez problema mogao stati u džep. To će definitivno cijeniti oni koji nisu fanovi bilo kakvih vrsta torbica. Dizajn je sličan prethodnom, ali ipak donosi suptilna poboljšanja koja ga čine "čišćim i elegantnijim".

Gledajući dimenzije u zatvorenoj formi, one iznose 85,1 x 71,9 x 14,9 mm, dok se otvaranjem uređaja povećavaju na 165,1 x 71,8 x 6,9 mm. Galaxy Flip6 djeluje prilično lagan u ruci sa svojih 187 grama i dobro "leži" u ruci, posebno kada je zatvoren, tako da se može reći da je opasnost od ispadanja minimalna. Također, pogodan je i za dužu upotrebu zbog izražene udobnosti korištenja.

Uzimajući u obzir sve navedeno, jasno je da je novi Z Flip6 tanji u odnosu na model iz 2023. godine, a ostale specifikacije do kojih ćemo tek doći, ukazuju i da je izdržljiviji te "pametniji", kao i da ima nešto bolje kamere.

Samsung je koristio unaprijeđeni Armor Aluminum materijal za izradu okvir uređaja, kao i izdržljivije Corning Gorilla Glass Victus 2 staklo. Smartphone posjeduje certifikat IP48, što ga čini otpornim na veće čestice, dok će se manje ipak "provući". Što se tiče otpornosti na vodu, Galaxy Flip6 može "preživjeti" 30 minuta na dubini od 1,5 metara. Sudeći prema navedenom, ovaj model je zapravo najizdržljiviji u Z Flip liniji ikada.

U Samsungu vode računa o ekologiji, tako da su u izradi smartphonea koristili reciklirani kobalt, rijetke elemente, recikliranu plastiku, aluminij i staklo, a i samo pakovanje je napravljeno od 100 posto recikliranog papira.

Smartphone posjeduje dva ekrana, vanjski i preklopni unutrašnji, koji je ujedno i glavni te je sada riječ o LTPO AMOLED panelu frekvencije osvježavanja 1-120Hz, no veličina od 6,7-inča je ostala ista, kao i FHD+ rezolucija (1.080 x 2.640 piksela, gustoća piksela 426 ppi). Ipak, ekran je sada svjetliji te njegova maksimalna svjetlina iznosi 2.600 nita. Što se tiče vanjskog ekrana, to je 3,4-inčni AMOLED rezolucije 720 x 748 piksela, frekvencije osvježavanja od 60 Hz i maksimalne svjetline od 1.600 nita.

Ono što se posebno gleda kod uređaja ovog tipa jeste nabor na mjestu savijanja glavnog/unutrašnjeg ekrana. Ovdje je napredak također evidentan, nabor je jedva primjetan tokom dana zbog dnevne svjetlosti i općenito uglu, ali ne pravi nikakav problem kada je riječ o kvaliteti i iskustvu gledanja.

Prednji ekran je veoma koristan, pruža informacije putem widgeta aplikacija poput vremena, kalendara, smart home kontrola te prikazuje notifikacije, a može se koristiti i za pristup aplikacijama među kojima su WhatsApp, YouTube, Maps i druge omogućene putem Samsung Labsa u podešavanjima. Iako će neki možda reći da je prostora malo, ipak će morati priznati da je eksterni ekran veoma koristan i praktičan jer omogućava brzo slanje poruka ili provjeru navigacije bez potrebe za otvaranjem uređaja. Ovaj ekran može prikazivati i notifikacije aplikacije Samsung Health, što je također praktično.

AI funkcije također koriste Flex Display, a među njima je i Suggested Replies, koja analizira novije primljene poruke i predlaže odgovore korisniku, tako da on zapravo ne treba otvoriti smartphone ili tipkati kada je zatvoren. Pored novih widgeta i većih mogućnosti prilagođavanja, sada je moguće imati više widgeta na ekranu istovremeno.

Što se tiče glavnog ekrana, on je dobro prilagođen za većinu aplikacija, ali zbog svog formata 22:9 nije baš savršen za gledanje videa jer se tada pojavljuju dvije crne trake s obje strane. Ako mu to može biti zamjerka, onda je jedina, jer se zaista radi o sjajnom zaslonu oštrih i živopisnih boja. Ekran sada po defaultu podržava fleksibilni način rada, što omogućava korisniku da donji dio smartphonea koristi kao trackpad kada je uređaj savijen pod 45 stepeni i postavljen uspravno.

Promjene su uočljive i u sistemu kamera. Od prve generacije modela Galaxy Z Flip, Samsung je koristio dva 12 MP senzora za glavnu i ultraširoku kameru, a Galaxy Z Flip6 je otišao korak naprijed te je dobio 50 MP senzor (f/1,8, 85 stepeni) za glavnu kameru s optičkom stabilizacijom slike. Ova kamera nudi 2x zumiranje, ali je objekte moguće približiti AI zumiranjem do 10x. Ipak, u ovom slučaju treba pripaziti s očekivanjima. Ultraširoka kamera od 12 MP (123 stepena) je ostala nepromijenjena, a isto važi i za selfie kameru od 10 MP (1,22 µm, 85 stepeni).

Fanovi fotografija će definitivno koristiti Auto Zoom, AI funkciju za Flex Mode, odnosno mod u kojem se smartphone koristi polovično sklopljen tako da djeluje kao vlastiti tripod. Ovaj mod automatski prilagođava kadar za fotografije bez potrebe da ga korisnik direktno kontroliše, što rezultira sjajnim hands-free grupnim fotografijama. Snimanje noću je unaprijeđeno podrškom HDR videa.

Međutim, treba naglasiti činjenicu da u slučaju modela Galaxy Z Flip6 kamere nisu u fokusu, ali to ne znači da ne zaslužuju dobru ocjenu prema današnjim najvišim standardima. Oba senzora prave čiste fotografije s prilično preciznim bojama, ali je uočljivo blago povećanje saturacije u uslovima boljeg osvjetljenja. S druge strane, kada svjetlosti nedostaje, fotografije su i dalje pristojnog kvaliteta, no u ovom slučaju ne treba očekivati previše.

Galaxy Z Flip6 pokreće Qualcommov procesor Snapdragon 8 Gen 3 bez obzira na tržište. Njegova snaga je iskorištena za izvođenje brojnih AI zadataka, a za hlađenje se prvi put u historiji Z Flip porodice koristi komora za isparavanje. Procesor je ovog puta uparen s 12 GB RAM-a, za razliku od prošlogodišnjih 8 GB. Također, dostupne su verzije s 256 i 512 GB interne memorije.

Kada je riječ o performansama, pomenuti procesor je specijalno razvijen za sklopive uređaje te omogućava uglađen rad bez "zamrzavanja" aplikacija, frustrirajućeg "štopanja" ili "rušenja" browsera tokom surfanja internetom, scrollanja te prelaska s glavnog na vanjski ekran i obrtnuto. Ljubitelji igara neće ostati uskraćeni, jer smartphone "podnosi" grafički igre kao što su PUBG, Call of Duty i druge bez problema, a upravljanje toplotom je zadovoljavajuće, tako da neće biti ni neugodnog pregrijavanja.

Uređaj napaja veća baterija kapaciteta 4.000 mAh, što je pristojno povećanje u odnosu na 3.700 mAh bateriju prethodnog modela. Ipak, brzina punjenja je ostala ista, tako da će se Galaxy Flip6 putem 25W žičanog punjenja napuniti do 50 posto za 30 minuta, a bežično punjenje je ograničeno na 16W. Smartphone s jednim punjenjem baterije može "izdržati" jedan dan prosječne upotrebe.

Galaxy Z Flip6 iz pakovanja "izlazi" sa operativnim sistemom Android 14 i One UI 6.1.1 interfejsom, tako da će Android 15 i One UI 7 biti njegova prva velika nadogradnja. Iz Samsunga su obećali sedam godina nadogradnji OS-a, kao i sigurnosnih nadogradnji, a ovim potezom će južnokorejska kompanija znatno utjecati na smanjenje elektronskog otpada.

Povezivost uključuje 5G mrežu, a neke verzije mobitela kombinuju fizičku SIM karticu sa eSIM-om. Također, tu su Wi-Fi 6E i Bluetooth 5.3.

Za sigurnost je zadužen bočno postavljeni senzor za otisak prsta, koji je veoma brz.

Recimo i da Galaxy Z Flip6 posjeduje sasvim dovoljno glasne stereo zvučnike, koji i na svom maksimumu ne emituju "pucketanje".

Uređaj je dostupan u Shadow srebrnoj, žutoj, plavoj i Mint zelenoj boji.

Cijena testnog modela iznosi 2.339 KM.

Vezani članci