Klix.ba recenzija
50

Jedinstven u svakom pogledu: Huawei P60 Pro impresionirao kamerama i dizajnom

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Kako smo i navikli kompanija Huawei je u P seriji mobilnih telefona ponudila ono najbolje što umiju. S posljednjom P60 serijom koja je predstavljena u Minhenu izašla je i Pro verzija koja je jedinstvenog dizajna, ali i iskustva fotografisanja. U ovoj recenziji vam donosimo korisničko iskustvo ovog uređaja.
Na događaju koji je održan u Minhenu 9. maja Huawei je predstavio svoje flagship proizvode, a jedan od njih je i Huawei P60 Pro, mobilni telefon koji je broj 1 u pogledu fotografije u historiji što je valuacija DxOMark-ovog rangiranja čime je ovaj tehnološki gigant nastavljao držati tron mobilne fotografije.

Međutim, o tome ćemo poslije. Ono što na prvu plijeni pažnju kod novog Huawei P60 Pro mobilnog uređaja jeste dizajn. Radi se o jedinstvenom dizajnu, svakog, ali doslovno svakog uređaja. Nijedan nije isti zahvaljujući paternu Rococo Pearl varijante.

Kako su saopćili iz Huaweija, to je prvi put da se u industriji koristi dizajn biserne strukture, koji u sam uređaj inkorporira biserni prah prirodnih minerala čime se postiže jedinstvena prirodna sedefasta tekstura. Uz sve ovo, teško je reći da ne plijeni pažnjom i ostavlja poseban dojam.

Na zadnjoj strani se nalaze i novi kamera moduli s akcentom na glavnu kameru. "Eye of Light" ili "Oko svjetlosti" predstavlja centralnu kameru, dok su telefoto i širokougaona smještene s gornje i donje strane centralne kamere. Ono što je specifično za kamere, odnosno, glavnu kameru, jeste to što je dizajnirana po inspiraciji DSLR aparata.

Osim što ima softversko podešavanje blende, Huawei P60 Pro posjeduje i hardversko podešavanje blende, odnosno, otvora blende za ulazak dovoljne količine svjetlosti za besprijekorne fotografije u noćnim uvjetima, ali i bookeh efekta.

P60 Pro kamera dolazi s redizajniranim optičkim sistemom, a glavna kamera ima samopodesivi fizički otvor blende od F1.4 do F4.0. Ultra-visoki dinamički opseg (HDR) omogućava da svaka fotografija koja posjeduje visok stepen kontrasta ima vidljive detalje i to zahvaljujući i novom XD Fusion Pro’s Texture Enginu.

Svi koji su imali ranije Huawei P30, P40 ili P50 Pro seriju znaju da je fotografisanje mjeseca u Super Moon modu jedinstveno iskustvo. Međutim, do sada nije bilo moguće kombinirati mjesec s drugim objektima kao npr uličnom rasvjetom, drvećem ili zgradama. S P60 Pro mobilnim telefonom, koji dolazi s unaprijeđenom verzijom Super Moon moda to je prevaziđeno te sada fotografije mjeseca izgledaju mnogo bolje i bogatije.

Ako bi bila jedna riječ kojom bismo opisali iskustvo fotografisanja s ovim uređajem to bi bilo - ludilo!

Također, kamere nude i jedinstveno iskustvo makro fotografije, ali i snimanja videa u idealnim i nešto slabijim svjetlosnim uvjetima u visokim formatima.

Huawei P60 Pro za razliku od prethodnih verzija, ako ćemo iskreno, mnogo ljepše leži u ruci i pruža osjećaj sigurnosti prilikom svakodnevnog korištenja bez straha od mogućeg ispadanja kao što je to slučaj s drugim uređajima. Debljine je 8.3 milimetra te je ugodan za korištenje, pa i s jednom rukom, a težine je tačno 200 grama.

Na prednjoj strani se nalazi LTPO OLED displej s osvježenjem ekrana od 120Hz za fluidno korištenje, veličine 6,67 inča i rezolucije 1220x2700 piksela. Displej je zakrivljen sa svih strana, pa i na ivicama te je 10 puta izdržljiviji na oštećenja pri padu zahvaljujući novom Huawei Kunlun staklu, otporan na prašinu i vodu, što je ustvari pokazatelj da se radi o dosta izdržljivijem uređaju.

Uređaj za evropsko tržište pokreće OS EMUI 13.1 bez Google servisa, ali ne i bez Google aplikacija. Procesor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 4G omogućava besprijekorno korištenje, obrade fotografija, video materijala, igranja zahtjevnih igara, video poziva, a zahvaljujući split-screen opciji i korištenju dvije aplikacije u isto vrijeme.

Sve ovo bi bilo mnogo manje bitno da Huawei P60 Pro ne posjeduje 4.815 mAh bateriju koja se puni 88W punjačem te omogućava nevjerovatno brzo punjenje do 100 posto.

Sve u svemu, Huawei P60 Pro u odnosu na cijenu i kvalitet je savršenog omjera za razliku od drugih uređaja ove visoke klase, ali još uvijek će za mnoge korisnike problem predstavljati Google servisi.

Međutim, o tome smo ranije pisali, kako preko GBox aplikacije instalirati Google aplikacije na Huawei mobilni telefon i uživati u punim čarima najnovijeg Huaweija koji je po ko zna koji put postavio standarde mobilne fotografije, dizajna te kvalitete.

Prodaja Huawei P60 Pro uređaja na području BiH počinje 29. maja kod telekom operatera.