U 4K rezoluciji
12

Kamere na Međunarodnoj svemirskoj stanici snimile uragan Milton

D. B.
Međunarodna svemirska stanica (ISS) je u proteklom periodu dobila novu opremu koja uključuje 4K kamere, a one su snimile uragan Milton u 4K rezoluciji.

Kompanija SpaceX je ranije ove godine na ISS lansirala teret u okviru CRS-30 misije, a on je uključivao SpaceTV-1, odnosno 4K kamere kompanije Sen. Te kamere su postavljene na modul Columbus okrenut prema Zemlji, koji pripada Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA), te sada omogućavaju nevjerovatan pogled na našu planetu.

Cilj kompanije Sen je da omogući besplatan 4K livestream iz svemira širom svijeta. One su također snimile uragan Milton dok je ISS prolazio iznad Meksičkog zaljeva, a oluja je pokrivala gotovo cijeli vidljivi dio Zemlje. Fenomenalni snimci nude "dodatni pogled na Zemlju uživo uz HD kamere američke svemirske agencije NASA-e, koje se već nalaze na ISS-u", saopćeno je iz kompanije Sen.

Internet stranica kompanije sadrži snimke načinjene sa ISS-a u proteklih nekoliko mjeseci, kao i snimke Sen satelita lansiranog 2019. godine. 4K sadržaj je dostupan putem Senovog kanala na YouTubeu, a postoji i iOS aplikacija. Uskoro će biti dostupna i aplikacija za uređaje s operativnim sistemom Android. Sav sadržaj je potpuno besplatan.