Proizvod firme Agibot
18

Kinezi predstavili humanoidnog robota, rival je Teslinom Optimusu

D. B.
S ciljem da postane utjecajan u domenu osporavanih humanoidnih robota, kineski startup Agibot sa sjedištem u Šangaju predstavio je svoj prvi set ovih "mašina".

Preciznije, kompanija je predstavila pet novih modela humanoidnih robota na točkovima i na dvije noge, koji su prilagođeni za niz namjena, od kućnih poslova do industrijskih zadataka.

Kompanija koju je osnovao Peng Zhihui, svoj prvi model Raise AI je lansirala u augustu prošle godine. Agibot je posvećen razvoju vrhunskih utjelovljenih AI i robotskih proizvoda, kao i inovativnih ekosistema.

"Napravili smo određeni napredak u istraživanju i razvoju proizvoda u proteklih godinu dana, a sada smo na čelu industrije", izjavio je Zhihui tokom online predstavljanja.

Humanoidni dvonožni flagship robot je nazvan Yuanzheng A2, visok je 175 centimetara i težak 55 kilograma. Opremljen je brojnim senzorima, a pokreće ga napredna umjetna inteligencija. Ovaj robot može vidjeti, čuti te obrađivati tekst, zvuk i vizuelne informacije.

Dizajniran je da bude precizan, tako da A2 može obavljati i složene zadatke poput uvlačenja konca u iglu.

Pored modela A2, linija se sastoji i od robusnije verzije A2 Max te onoga što izgleda poput servisnih robota, A2-W, X1 i X1-W.

Detalja o drugim modelima je malo, jer kompanija još uvijek nije ažurirala svoju internet stranicu. No, jedno je sigurno, a to je da se Agibot želi pozicionirati kao direktni konkurent Tesli, odnosno humanoidnim robotima Optimus.

Zhihui je kazao da razlika između Optimusa i Agibota nije velika te smatra da njegova kompanija ima veće mogućnosti komercijalizacije i kontrole troškova u odnosu na Teslu.

Raise A1
Raise A1

Agibot je u augustu prošle godine predstavio svog prvog humanoidnog robota pod nazivom Raise A1, koji je namijenjen industrijama uključujući automobile, 3C proizvodnju i logistiku. Do decembra je osigurala pet rundi finansiranja te je privukla investicije velikih igrača kao što su Hillhouse Capital i BYD.

Raise A1 je flagship projekt i predstavlja humanoidnog robota dizajniranog sa slobodom pokreta od 49 stepeni. Visok je 175 centimetara i težak 53 kilograma. Prvenstveno je namijenjen industrijskim aplikacijama te može obavljati zadatke poput zatezanja šarafa, inspekcije vozila i laboratorijskih eksperimenata. Međutim, ambicije su mnogo veće, jer je Raise A1 zamišljen i kao svestrani pomoćnik u domaćinstvu, koji bi mogao kuhati, prati rublje i brinuti se za starije osobe.

Raise A1 je poznat po svojim naprednim mogućnostima, uključujući stabilni hod na dvije noge brzinom do 7 km/h te rad s teretom teškim do 80 kilograma, kao i sofisticiranim senzorskim i motoričkim sposobnostima.

Robot je opremljen RGBD kamerom, LiDAR senzorima i modularnim komponentama, tako da se može prilagoditi različitim scenarijima.

C5
C5

Drugi ponuđeni model na internet stranici je robot C5 za čišćenje.

Radna stanica je opremljena funkcijama poput automatskog punjenja, automatskog punjenja vodom i odvodom, kao i samočišenjem spremnika za otpadnu vodu.

Agibot u oktobru započinje isporuku novih robota, a cilj je isporučiti 300 primjeraka do kraja godine po nižoj cijeni u odnosu na Tesline robote.