Prvi u regiji
38

Klix.ba lansirao aplikaciju za Apple Vision Pro: Budućnost informisanja u proširenoj stvarnosti

Klix.ba
Portal Klix.ba od početka svog postojanja pratio je sve tehnološke trendove, a veoma često je bio i ispred svog vremena, što mu je danas uz kvalitetan sadržaj i neovisno novinarstvo osiguralo ubjedljivu poziciju broj jedan među digitalnim medijima u BiH.

U skladu s tom strategijom, Klix.ba je i sada otišao korak dalje te kao testni projekat lansirao prvu regionalnu aplikaciju u proširenoj i virtualnoj stvarnosti (AR/VR).

Nova aplikacija za Klix.ba kreirana je za najnovije Apple naočale Apple Vision Pro, koje su po prvi put u svijetu predstavljene prošle godine, a još uvijek nažalost nisu dostupne u cijelom svijetu. Vision Pro je novi VR/AR headset i, kako ga Apple opisuje, najkompleksniji komad potrošačke elektronike današnjice.

Iako je cijena ovih naočala veoma visoka, i same još nisu dostupne u BiH, odlučili smo se da testiramo novu tehnologiju i vidimo šta nam zapravo Appleova proširena stvarnost omogućava kako bismo bili spremni za potencijalnu budućnost.

Klix.ba aplikacija za Apple Vision Pro u Klix Studiju
Klix.ba aplikacija za Apple Vision Pro u Klix Studiju

Operativni sistem koji pokreće Vision Pro zove se Vision OS i jako je sličan iOS-u (koji pokreće iPhone i iPad), ali je sjajno uklopljen u prostor oko vas ili u virtuelni svijet. Apple Vision Pro najnapredniji je AR/VR uređaj u svijetu i sama kompanija želi doslovno zamijeniti radna i zabavna okruženja do te mjere da je s vizualne strane prikaz približno vjeran onom u stvarnom životu.

Tako, novu Klix.ba aplikaciju za Vision OS, možete "postaviti" u vaš dnevni boravak ili sobu, vašu kancelariju, ili nas možete "čitati" čak i na Mjesecu, koristeći ugrađene virtualna okruženja koja možete sami birati. Bez ikakvog fizičkog kontrolera moguće je prstima poput povlačenja i tapkanja replicirati sve gestikulacije, dok oči koristite kao "miš" i očima birate ono što želite izabrati, otvoriti ili zatvoriti. Aplikacija je jako slična popularnoj aplikaciji za iPhone sa gotovo svim identičnim mogućostima, čak je moguće i čitati popularne komentare.

Klix.ba aplikacija za Apple Vision Pro u vanjskom prostoru
Klix.ba aplikacija za Apple Vision Pro u vanjskom prostoru

Kako izgleda "potencijalna budućnost informisanja" u proširenoj realnosti možete vidjeti u kratkom dvominutnom videu uz ovaj članak koji smo snimili direktno sa Apple Vision Pro naočala u punoj rezoluciji. Aplikaciju je odobrio Apple i ona je već objavljena na App Storeu.