Žrtve su uglavnom odrasli
31

Meta ugasila 63.000 profila na Instagramu povezanih s prevarama i ucjenama

D. B.
Kompanija Meta je ugasila desetine hiljada profila na Instagramu iz Nigerije u sklopu borbe protiv prevara u svrhu seksualne iznude. Meta su bili uglavnom odrasli muškarci iz SAD-a, no među njima je bilo i maloljetnika.

Ovaj potez Mete je dio većeg napora u borbi protiv prevara povezanih sa seksualnom iznudom na platformi Instagram u proteklim mjesecima. Ranije ove godine je kompanija dodala sigurnosnu funkciju u Instagram poruke za automatsko detektovanje golotinje te je upozorila korisnike na potencijalne prevare u cilju ucjene. Kompanija je također omogućila resurse unutar aplikacije te sigurnosne savjete koji će pomoći korisnicima u slučajevima pomenutih prevara.

Meta je saopćila da je među 63.000 ugašenih profila na Instagramu bilo 2.500 onih koji su povezani s grupom od oko 20 ljudi, koji su sarađivali i izvodili prevare. Uklonjene su i hiljade grupa na Facebooku, koje su davale različite savjete, kao i skripte te lažne fotografije za buduće prevarante. Ovi nalozi su bili povezani s grupom Yahoo Boys, "labavo organizovanih cyber kriminalaca koji uglavnom djeluju iz Nigerije i koji su specijalizovani za različite vrste prevara".

Meta je pod posebnom kontrolom jer ne čini dovoljno da zaštiti tinejdžere od seksualnog zlostavljanja u njenim aplikacijama. Tokom saslušanja u Senatu ranije ove godine, senatorka Lindsey Graham je pitala prvog čovjeka Mete Marka Zuckerberga da li roditelji djeteta, koje je izvršilo samoubistvo nakon što je postalo žrtva prevare, trebaju biti u mogućnosti da tuže kompaniju.

Iako kompanija tvrdi da je većina prevaranata otkrivenih u posljednje vrijeme kao metu birala odrasle osobe, ipak je među žrtvama bilo i maloljetnika.