Zbog kršenja pravila
15

Meta zabranila profile na Threadsu i Instagramu koji prate privatne avione

D. B.
Kompanija Meta na svojim društvenim mrežama Threads i Instagram gasi profile posvećene praćenju privatnih aviona.

Među profilima koji prate privatne avione nalazi se i onaj koji je objavljivao informacije o letovima aviona koji pripada osnivaču Mete Marku Zuckerbergu.

"S obzirom na rizik od fizičkog povređivanja pojedinaca te u skladu s preporukom nezavisnog Nadzornog odbora, uklonili smo ove naloge zbog kršenja naših pravila privatnosti", saopćeno je iz Mete.

Osim profila koji je pratio Zuckerbergov avion, uklonjeni su i profili koji su pratili letove Taylor Swift i Billa Gatesa.

Jack Sweeney, student u ranim dvadesetim kojem pripadaju profili, potvrdio je informacije na vlastitom profilu. To je novi u nizu problema s kojim se suočio u posljednje vrijeme. Krajem 2022. godine je Elon Musk suspendovao njegov profil @ElonJet, na kojem je Sweeney objavljivao informacije o Muskovim letovima na društvenoj mreži X. Kasnije je napravio profil @ElonJetNextDay kako bi bi objavljivao informacije o Muskovim putovanjima dan kasnije. Nakon godinu dana su advokati Taylor Swift poslali pismo studentu.

"Iako je ovo možda igra za tebe, ili put za koji smatraš da će ti donijeti bogatstvo ili slavu, to je ipak situacija 'život ili smrt' za našu klijenticu", naveli su u pismu.

U maju je Sweeneyjev posao postao teži, jer je administracija američkog predsjednika Joea Bidena omogućila svima s privatnim avionima da čuvaju svoje registarske podatke privatnim. Međutim, Sweeney je rekao da mu dojave i istraživanje omogućavaju da i dalje radi ono što želi.