Svemirski program
3

Nevjerovatan snimak iz Kine: Raketa se slučajno lansirala i izazvala ogromnu eksploziju

F. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Kineska raketa srušila se nakon što je slučajno lansirana tokom testiranja na zemlji u nedjelju, objavila je njena tvrtka Space Pioneer u saopćenju.

Pad se dogodio kada se prvi stepen rakete Tianlong-3 odvojio od lansirne rampe tokom testiranja, zbog strukturalnog kvara. Sletio je u brdovito područje grada Gongyi u centralnoj Kini.

"Zbog strukturnog kvara veze između tijela rakete i platforme za testiranje, prvi stepenrakete odvojen je od lansirne rampe", rekao je Space Pioneer, također poznat kao Beijing Tianbing Technology.

“Nakon polijetanja, ugrađeni kompjuter se automatski isključio, a raketa je pala u duboke planine 1,5 kilometara jugozapadno od platforme za testiranje. Tijelo rakete palo je u planinu i raspalo se.”

Nije bilo povrijeđenih kao posljedica pada, saopćila je kompanija, jer su ljudi u tom području evakuirani prije testiranja rakete.

Space Pioneer, vodeća kompanija u sferi komercijalnih raketa, specijalizirana je za rakete na tekuće gorivo.

U aprilu 2023. uspješno je lansirao svoju raketu Tianlong-2, čime je kompanija postala prvi kineski komercijalni operater za lansiranje koji je poslao raketu nosač tekućine u svemir i uspješno ušao u orbitu, prema državnim medijima.

Tianlong-3, raketa koja se srušila u nedjelju, velika je raketa nosač tekućine. Napravljen je kako bi pomogao u izgradnji kineske satelitske internetske mreže.

Učinkovitost proizvoda rakete usporediva je s SpaceX-ovim Falconom 9, prema Space Pioneeru, dodajući da će biti sposoban lansirati raketu više od 30 puta godišnje nakon prvog uspješnog leta rakete.

Nesreća se dogodila samo nekoliko dana nakon što se kineski lunarni modul Chang'e-6 vratio na Zemlju iz svemira, gdje je prikupio prve uzorke s druge strane Mjeseca.

Misija je bila ključna prekretnica u kineskom “vječnom snu” – kako ga je artikulirao kineski vođa Xi Jinping, da uspostavi zemlju kao dominantnu svemirsku silu i dolazi u trenutku kada brojne zemlje, uključujući Sjedinjene Države, također pojačavaju vlastito istraživanje Mjeseca.