Itekako je potrebna
16

Nova ekstenzija za Chrome pouzdano otkriva glasove generirane AI tehnologijom

D. B.
Baš u vrijeme predsjedničkih izbora u SAD-u kompanija za provjeru poziva i otkrivanje prevara Hiya je pokrenula besplatnu ekstenziju namijenjenu browseru Google Chrome, koja može detektovati lažne glasove.

Prikladno nazvan Deepfake Voice Detector, ovaj alat "sluša" glasove koji su dio video ili audio streamova te dodjeljuje ocjenu autentičnosti, a na taj način ukazuje korisniku da li je glas "vjerovatno" pravi ili lažni.

Testeri treće strane su potvrdili da je ekstenzija precizna u više od 99 posto slučajeva, a iz kompanije kažu da čak pokriva i AI generirane glasove za koje model detekcije nije treniran. Također, dodaje se da može uočiti glasove koji su kreirani pomoću novih modela sinteze čim su pokrenuti.

Hiya je zadala "zaslužen udarac" kompanijama koje imaju društvene mreže i zbog kojih je ovakav alat potreban.

"Jasno je da društvene mreže imaju ogromnu odgovornost da upozore korisnike kada sadržaj koji koriste možda sadrži AI 'lažnjake'. Teret je trenutno na pojedincu koji mora biti oprezan u pogledu rizika te treba koristiti alate kao što je naš Deepfake, Voice Detector kako bi provjerio da li je sadržaj manipulisan. To je veliki zahtjev, tako da smo zadovoljni što možemo podržati korisnike rješenjem koje vraća nešto moći u njihove ruke", izjavio je predsjednik Kush Parikh, predsjednik kompanije Hiya.

Ekstenziji je potrebno svega nekoliko sekundi "slušanja" glasa da pokaže rezultat. Funkcioniše na osnovu sistema kredita kako Hiyaini serveri ne bi bili preopterećeni ogromnom količinom zahtjeva. Korisnik dnevno ima 20 kredita, koji može, ali ne mora nužno pokriti "poplavu" manipulativnog AI sadržaja na koji nailazi na društvenim mrežama.