Neki su uočili problem
70

Odrasli i tinejdžeri se okreću "glupim" telefonima kako bi se riješili ovisnosti o smartphoneima

D. B.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Odrasle osobe i tinejdžeri su zabrinuti zbog vremena koje provode koristeći svoje pametne mobitele, tako da se okreću "glupim" modelima.

U podešavanjima smartphonea postoji opcija za prikaz prosječnog vremena koje korisnik provede koristeći uređaj tokom dana, a upravo ovi podaci mogu predstavljati neugodnu spoznaju da je ono što je trebalo biti koristan uređaj postalo opsesija.

"Društveni mediji su izgrađeni oko FOMO-a (strah od propuštanja), tako da sam osjetio da ih se ne mogu riješiti. Čim sam napravio profil na Instagramu, stvari su krenule nizbrdo", izjavio je 16-godišnji Luke Martin iz Kanade.

Prema istraživanju Univerziteta Harvard, korištenje društvenih mreža aktivira isti dio mozga kao i supstance koje izazivaju ovisnost. Ovo je izazvalo zabrinutost zbog navika korištenja mobitela među mladim ljudima. Istraživanje Ofcoma u Velikoj Britaniji procjenjuje da oko četvrtina djece od pet do sedam godina sada ima vlastite pametne mobitele. U nekim istraživanjima su dokazane veze između korištenja društvenih medija i negativnog utjecaja na mentalno zdravlje, posebno kod djece.

Neki aktivisti žele da uvedu starosne granice za upotrebu pametnih mobitela. Drugi poput Lukea biraju da svoje pametne mobitele zamijene mnogo jednostavnijim uređajima, takozvanim "glupim" mobitelima (dumbphone). Njegov novi mobitel omogućava samo slanje tekstualnih poruka, obavljanje poziva, korištenje mape i još nekoliko ograničenih alata.

"Moji prijatelji koriste smartphone četiri do pet sati dnevno, a toliko sam ga koristio i ja prije nego sam kupio ovaj novi. Sada koristim mobitel 20 minuta dnevno, što je jako dobro jer ga upotrebljavam samo za ono što je potrebno", rekao je Martin.

Roditelji se također okreću "glupim" mobitelima, ne samo za njihovu djecu, nego i kako bi sebi pomogli da budu prisutniji u porodici.

Lizzy Broughton, koja ima petogodišnjeg sina, nedavno je kupila Nokijin flip mobitel u old school stilu.

"Pomogao mi je da promijenim svoje navike i da provedem više kvalitetnog vremena sa svojim sinom. Mislim da nije dobra ideja početi sa smartphoneom, to je kao da djeci predajemo svijet", kazala je ona.

Prodaja "glupih" mobitela je u porastu u Sjevernoj Americi, a uglavnom ih kupuju roditelji kao prvi telefon za svoju djecu jer ne žele da ona koriste internet. No, to nosi probleme, jer neke škole traže od učenika da koriste određene aplikacije, tako da je teško pronaći rješenje.

Mešutim, postoji uređaj pznat kao "unpluq", koji se prilsoni na smartphone za bežično blokiranje određenih aplikacija poput društvenih mreža.

"Roditelji mogu kontrolisati smartphone svoje djece pomoću ovog taga, ali i pratiti korištenje. Danas postoje i mobiteli razvijeni za korisnike koji žele izbjeći ovisnost o scrollingu.

Chris Kaspar je osnovao kompaniju Techless kako bi razvio "namjerno dosadan", ali elegantan mobitel koji liči na iPhone te ga je nazvao Wisephone II.

"Nema ikonica, samo riječi, dvije boje i dva fonta", rekao je on i dodao da uređaj djeluje "umirujuće". Ovaj mobitel će imati neke ograničene alate treće strane, poput aplikacije za Uber, ali ne i za društvene mreže.