Za dvije godine
48

Ogromni 3D printer gradi domove u Teksasu, napravio je gotovo cijelo naselje

D. B.
Ogromni 3D printer je za manje od dvije godine napravio gotovo 100 planiranih domova za naselje u Georgetownu u Teksasu.

Reuters piše da su kuće, koje su dio naselja Wolf Ranch, napravljene korištenjem velikog 3D printera pod nazivom Vulcan, koji je širok 13,7 metara i težak 4,75 tona. Projekt je dio zajedničkog projekta kompanije ICON koja se bavi gradnjom pomoću 3D printera te građevinske kompanije Lennar. Gradnja je počela u novembru 2022. godine, a ekipe su sada blizu završetka gradnje 100 domova. Zahvaljujući Vulcanu, posao će biti završen do kraja ljeta.

Neki od vlasnika su se već počeli useljavati u neke od završenih 3D printanih kuća, čija se cijena kreće između 450.000 i 600.000 dolara. Više od četvrtine domova je prodano.

ICON-ov 3D printer koristi mješavinu betonskog praha, vode, pijeska i drugih materijala za postavljanje naslaga betona u obliku cijevi za izgradnju zidova i u konačnici cijele kuće. Sve kuće su prizemnice sa tri do četiri spavaće sobe, a za printanje su potrebne oko tri sedmice. Temelji i metalni krovovi prave se na stari način.

Kada se naprave, zidovi izgledaju kao ogromni komadi tekstila, no dizajnirani su da budu otporni i održivi čak i u ekstremnim vremenskim uvjetima. Otporni su na vodu, a uz to i energetski efikasni. Savremene dizajne kuća u stilu ranča potpisuje arhitektonska firma BIG-Bjarke Ingels Group, navodi se u saopćenju ICON-a. Proces izgradnje je također pojednostavljen tokom projekta, počeo je s pet različitih građevinskih ekipa, a od tada je smanjen na samo jednu i jedan robotski 3D printer.

Jedina mana je debljina zidova, koja ometa Wi-Fi signale. Stanovnici stoga moraju koristiti više rutera postavljenih u kući umjesto samo jednog.

ICON ne koristi svoj ogromni 3D printer samo za izgradnju domova na Zemlji, jer je i američka svemirska agencija NASA zainteresovana za korištenje ove tehnologije kako bi izgradila strukture na Mjesecu za potrebe svog programa Artemis u okviru kojeg će posada otputovati na lunarnu površinu u septembru 2025. godine.