Uz niz poboljšanja
2

OnePlus predstavio OxygenOS 15 s AI tehnologijom

D. B.
Kompanija OnePlus je zvanično predstavila sljedeću verziju operativnog sistema baziranog na Androidu 15, koji je Google lansirao za svoje Pixel mobitele prije nekoliko dana.

Prva otvorena beta verzija OxygenOS-a 15 stiže na OnePlus 12 naredne sedmice, odnosno 30. oktobra, dok se stabilna verzija očekuje krajem novembra.

Iz kompanije OnePlus kažu da je OxygenOS 15 veliki korak naprijed te da je fokusiran na brzinu, dizajn i AI tehnologiju. Poboljšane su interakcije animacija zahvaljujući Parallel Processingu, a ovo obećava još bolje iskustvo čak i tokom obimne upotrebe.

OxygenOS 15 će na nadolazećem smartphoneu OnePlus 13 zauzimati 20 posto manje memorije nego što je OxygenOS 14 zauzimao na smartphoneu OnePlus 12.

Što se tiče AI tehnologije, OnePlus ističe svoju AI Detail Boost tehnologiju, koja "može transformisati fotografije niske rezolucije ili one koje su kropovane u zapanjujuće 4K vizuale za svega nekoliko sekundi". Ukoliko je ovo istina, onda je riječ o zaista velikoj stvari. Funkcija je integrisana u album fotografija.

AI Unblur funkcija čini upravo ono što joj ime govori, dok AI Reflection Eraser uklanja refleksiju fotografija. U pametnoj bočnoj traci će korisnici pronaći AI Toolbox, koji sadrži AI Reply. Ova funkcija "razumije" konverzacije i kreira kontekstualno relevantne odgovore.

Intelligent Search poboljšava on-device pretraživanje s AI tehnologijom, a OxygenOS 15 nudi i Circle to Search funkciju. Googleov Gemini mijenja Google Assistant na modelu OnePlus 13. Pass Scan brzo skenira papir ili digitalne karte, dok AI Notes može obavljati zadatke poput formatiranja, proširenja ili smanjenja sadržaja, prilagođavanja formalnosti i osiguravanja da su bilješke dobro strukturirane i lijepo uređene. Također, AI Notes podržava glasovne naredbe.

Novi softver dolazi i s novom animacijom prilikom uključivanja uređaja, novim ikonama, većim izborom kartica i više stilova otključavanja pomoću otiska prsta.

Sekcija podešavanja, notifikacijska traka i kontrolni centar su također unaprijeđeni.

Fajlove je moguće dijeliti i na iPhone putem funkcije Share with iPhone. OxygenOS 14 je dobio i dodatnu zaštitu od krađe.