Poznat pod imenom Orion
10

OpenAI će do decembra predstaviti svoj novi veliki AI model

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kompanija OpenAI će do decembra ove godine predstaviti Orion, svoj AI model koji pomiče granice, piše The Verge.

Za razliku od prethodna dva AI modela kompanije OpenAI, među kojima su GPT-4o i o1, Orion neće u početku biti široko rasprostranjen kroz ChatGPT. Umjesto toga OpenAI planira omogućiti pristup prvo kompanijama s kojim blisko sarađuje, kako bi one mogle kreirati vlastite proizvode i funkcije, bar tako tvrdi izvor blizak ovom planu.

Drugi izvor je rekao da se inženjeri u Microsoftu, koji je glavni partner kompanije OpenAI za lansiranje AI modela, pripremaju da ga povežu s aplikacijom Azure najranije u novembru. I dok u kompaniji OpenAI gledaju na Orion kao na nasljednika za GPT-4, još uvijek nije jasno da li će ga eksterno nazivati GPT-5. Kao i uvijek, planovi za lansiranje su podložni promjenama, a OpenAI i Microsoft nisu željeli dati komentar.

Orion je navodno 100 puta moćniji u odnosu na GPT-4 te je odvojen od modela o1. Cilj kompanije je da kombinuje svoje LLM-ove te da kreira još sposobniji model koji bi se nazivao umjetna opća inteligencija ili AGI.

Prethodno je saopćeno da OpenAI koristi o1 kodnog imena Strawberry kako bi osiguralo sintetičke podatke za obuku Oriona. U septembru su istraživači ove kompanije proslavili završetak obuke novog modela.

Vrijeme dolaska Oriona je ključno za OpenAI, jer je upravo završena historijska runda finansiranja u iznosu od 6,6 milijardi dolara, koji zahtijeva od kompanije da obavi restrukturiranje kao profitni entitet. Kompanija je doživjela i značajne promjene osoblja, jer je tehnička direktorica za tehnologiju Mira Murati najavila odlazak zajedno sa šefom za istraživanja Bobom McGrewom, a njihovim koracima je krenuo i Barret Zoph, potpredsjednik za post obuku.