Korisnici će još čekati
6

OpenAI odgodio dolazak zavodljivih glasova ChatGPT asistenata

D. B.
Oni koji su se nadali da će ovog ljeta slušati zavodljive glasove ChatGPT glasovnih asistenata, koje je kompanija OpenAi najavila prošlog mjeseca, ipak će morati još čekati.

OpenAI je saopćio da joj je potrebno još vremena za "dotjerivanje" njene funkcije "napredni Voice Mode", kako bi bila spremna za "lansiranje". Ova funkcija će biti dostupna manjoj grupi korisnika kako bi kompanija dobila povratne informacije, no nakon toga stiže do svih korisnika ChatGPT-a koji plaćaju pretplatu.

"Radimo na unapređenju sposobnosti modela da otkrije i odbije određeni sadržaj. Također, poboljšavamo korisničko iskustvo i pripremamo našu infrastrukturu za milione korisnika uz održavanje odgovora u realnom vremenu", objavljeno je na profilu kompanije na društvenoj mreži X.

Glasovi su dio ChatGPT-a od 2023. godine, no prošlog mjeseca je OpenAI pokazao poboljšanu verziju koja je zvučala toliko "ljudski" da je poređen s glasom Samanthe, zavodljive glasovne asistentice iz filma "Her" (2013). Ulogu u filmu je imala slavna glumica Scarlett Johansson, koja je nekoliko sedmica nakon prezentacije optužila OpenAI za kopiranje njenog glasa uprkos tome što je odbila dati dozvolu za to.

OpenAI tvrdi da još uvijek razmišlja o tome kada će ponuditi nove glasove pretplatnicima, no to će se dogoditi tokom jeseni.

Pored glasova, odgođen je i dolazak funkcije koja omogućava glasovnom asistentu da koristi kameru mobitela kako bi "razumio" svijet oko korisnika.

"Precizni rokovi ovise o zadovoljavanju zahtjeva sigurnosti i pouzdanosti", poručili su iz kompanije OpenAI.