Revolucionarno otkriće
51

OpenAI pokreće model umjetne inteligencije za koji tvrdi da može rasuđivati slično čovjeku

M. G.
OpenAI će lansirati AI proizvod za koji tvrdi da je sposoban za rezonovanje, što mu omogućava da rješava složene probleme iz matematike, kodiranja i nauke. Ovaj korak predstavlja značajan napredak prema postizanju ljudske kognicije kod mašina.

Kako piše Financial Times, novi AI modeli, poznati pod imenom o1, predstavljaju rezultat brzog tehnološkog napretka posljednjih godina, dok kompanije širom svijeta, poput Google DeepMind, OpenAI i Anthropic, pokušavaju stvoriti sve sofisticiranije AI sisteme.

Ovi modeli posebno se fokusiraju na razvijanje tzv. "agenata", personalizovanih botova koji bi ljudima trebali pomoći u radu, kreiranju ili boljoj komunikaciji s digitalnim svijetom. Prema riječima OpenAI-a, modeli će biti integrisani u ChatGPT Plus već od četvrtka, a namijenjeni su naučnicima i programerima, umjesto šire javnosti. Kompanija tvrdi da su o1 modeli daleko nadmašili postojeće, poput GPT-4o, u kvalifikacionom ispitu za Međunarodnu matematičku olimpijadu, gdje su ostvarili rezultat od 83 posto, naspram 13 posto GPT-4o modela.

Tehnička direktorica OpenAI-a, Mira Murati, izjavila je da ovi modeli otvaraju nove mogućnosti za razumijevanje funkcionisanja umjetne inteligencije.

"Možemo pratiti način razmišljanja modela korak po korak", rekla je Murati.

O1 modeli koriste tehniku poznatu kao učenje putem pojačanja za rješavanje problema. Iako je za analizu potrebnih upita potrebno više vremena, što ih čini skupljim od GPT modela, ovi modeli su dosljedniji i sofisticiraniji u svojim odgovorima.

"Modeli preispituju različite strategije dok odgovaraju na vaš upit, i ako uoče greške, mogu ih ispraviti", dodao je Mark Chen, glavni istraživač na projektu.

Murati je također spomenula da bi ova serija modela mogla otvoriti "novu paradigmu pretrage", čime bi omogućila bolje istraživanje i preuzimanje informacija, naročito u aplikacijama poput online pretrage, kao što je OpenAI-ov alat SearchGPT.

Stručnjaci smatraju da su sposobnosti rezonovanja i planiranja ključne za postizanje opće umjetne inteligencije, tj. mašina sa kognitivnim sposobnostima sličnim ljudskim. Međutim, naučna zajednica naglašava da trenutni AI sistemi još uvijek ne posjeduju potpunu sposobnost rezonovanja. Profesor Yoshua Bengio, dobitnik prestižne Turingove nagrade, izjavio je da bi dokazano rezonovanje omogućilo konzistentnost u činjenicama, argumentima i zaključcima koje AI donosi, što bi značilo veliki korak ka autonomiji i agentnosti mašina.

S druge strane, Gary Marcus, profesor kognitivnih nauka na Univerzitetu u New Yorku, upozorava da su prethodni slični pokušaji često padali pod pažljivom inspekcijom naučne zajednice.

"Bilo kakve nove tvrdnje treba uzeti sa dozom skepticizma", rekao je Marcus.

OpenAI je također naveo da je pojačao sigurnosne testove kako bi se prilagodili novim naprecima, uključujući omogućavanje rane pristupne verzije ovog modela institutima za sigurnost AI-ja u Velikoj Britaniji i SAD-u.

Napredak u ovoj oblasti u nadolazećim godinama biće ključan za dalji razvoj AI tehnologije, prema mišljenju stručnjaka. Aidan Gomez, direktor AI start-upa Cohere, izjavio je da su modeli koji rade na principu korak-po-korak razmišljanja i analize pokazali "dramatična" poboljšanja u svojim sposobnostima.