Odluka Novog Zelanda
29

Osnivač Megauploada Kim Dotcom će biti izručen SAD-u

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Novi Zeland je donio odluku da izruči osnivača Megauploada Kima Dotcoma nakon njegove 12-godišnje bitke s vlastima SAD-a.

Dotcomu nakon izručenja SAD-u prijete brojne tužbe koje se odnose na njegov danas nefunkcionalni servis za dijeljenje fajlova pod nazivom Megaupload. Naredbu je potpisao novozelanski ministar pravde Paul Goldsmith nakon što ga je "detaljno savjetovalo ministarstvo o ovom slučaju" te je dodao da "Dotcom treba biti predan SAD-u kako bi mu se sudilo".

Poznat kao osnivač i nekadašnji direktor Megauploada, a pravog imena Kim Schmitz, Dotcom se našao na udaru optužbi vlasti SAD-a da je koštao filmske studije i diskografske kuće više od 500 miliona dolara, jer je korisnicima Megauploada omogućio dijeljenje piratskog sadržaja. Internetski mogul je rođen u Njemačkoj, a na Novi Zeland se preselio 2010. godine. On se već dugo bori protiv izručenja, a lokalna policija je 2012. godine po nalogu FBI-ja izvršila raciju njegovog imanja u Aucklandu pod optužbama za reketiranje, pranje novca i kršenje autorskih prava. Ministarstvo pravde je ugasilo Megaupload iste godine.

Dotcom je u proteklim godinama govorio o raznim teorijama zavjere i digitalnim dezinformacijama, a na odluku o deportovanju je reagovao putem društvene mreže X.

"Poslušna američka kolonija u Južnom Pacifiku je odlučila da me izruči zbog onoga što su korisnici uploadovali na Megaupload", napisao je Dotcom u svom postu.

Mathias Ortmann i Bram van der Kolk, dvojica nekadašnjih zvaničnika Megauploada, osuđeni su na 31 i 30 mjeseci zatvora prošle godine nakon što su potpisali sporazum o priznanju krivice kako bi izbjegli izručenje.