Stiže i u Evropu
4

Otkriven izgled smartphonea OnePlus 13, bit će predstavljen 31. oktobra

D. B.
Nakon brojnih "curenja" informacija i rendera, OnePlus je zvanično najavio dolazak smartphonea OnePlus 13 objavom "teasera".

OnePlus 13 će zvanično biti predstavljen u Kini 31. oktobra u 16:00 sati po lokalnom vremenu, a zahvaljujući pomenutom teaseru zapravo više nema dilema o njegovom dizajnu.

Izgledom podsjeća na prošlogodišnji OnePlus 12, no ipak je na neki način dovoljno drugačiji da novom smartphoneu da snažan osjećaj osobnosti i originalnosti.

Na prvi pogled se stražnje kamere čine identičnim, no pažljivijim posmatranjem se može uočiti drugačiji način na koji su povezane s okvirom uređaja i to na bolji način. Ivice su općenito oštrije i ravnije, što se također čini pozitivnom promjenom, dok je stražnji panel umjesto mat završne obrade dobio teksturirano staklo i imitaciju kože.

Neke od najnovijih glasina su se ispostavile tačnim ili djelomično tačnim, a među njima su opcije boja uređaja, koje uključuju bijelu, crnu, i tamno plavu umjesto zelene. Noviji model slijedi Motorolin trend upotrebe veganske kože, a pristup materijalu je nešto suptilniji.

Flagship izgleda prepoznatljivo i vjerovatno će brzo osvojiti kinesko tržište, dok se na ostalim tržištima očekuje krajem ove ili početkom sljedeće godine. Do novogodišnjih praznika bi mogao stići u Evropu.

Što se tiče specifikacija, OnePlus 13 ima 6,8-inčni AMOLED ekran rezolucije 3.168 x 1.440 piksela, frekvencije osvježavanja od 120 Hz i svjetline do 5.000 nita. Pokreće ga Qualcommov Snapdragon 8 Gen 4 ili Snapdragon 8 Elite procesor uparen sa do 24 GB RAM-a i do 1 TB interne memorije. Napaja ga baterija kapaciteta 6.000 mAh, koja podržava 100W žičano i 50W bežično punjenje.

Nazad su tri kamere od 50 MP, dok je naprijed selfie kamera od također 50 MP.

Očekuje se da će OnePlus 13 koštati nešto više od prethodnika s obzirom na poboljšanja već impresivnih performansi.