Značajan korak naprijed
7

Otkrivene sve specifikacije Appleovog iPhonea SE 4, očekuje se u martu

D. B.
Appleov sljedeći pristupačni smartphone bit će iPhone SE 4, čija će proizvodnja početi u decembru.

Smartphone će predstavljati značajan korak naprijed u odnosu na iPhone SE 3, a sada su se na internetu pojavili i specifikacije prvog Appleovog smartphonea koji stiže u 2025. godini.

Tipster Jukanlosreve navodi da će iPhone SE 4 imati 6,06-inčni OLED ekran. Za razliku od mobitela iz iPhone 16 serije, imat će "zub" za prednju kameru i Face ID tehnologiju, dok će frekvencija osvježavanja iznositi 60 Hz.

Smartphone će pokretati isti A18 procesor kao i osnovni te iPhone 16 Plus, koji će biti uparen s 8 GB RAM-a i 128 GB osnovne interne memorije. Odlazeći model ima 4 GB RAM-a, tako da će udvostručenje ove memorije omogućiti smartphoneu da podrži Apple Intelligence.

Appleov vlastiti modem kodnog imena Centauri će proizvesti kompanija TSMC i debitovat će upravo na ovom modelu iPhonea.

Novi iPhone SE će se zadržati na jednoj stražnjoj kameri, no umjesto 12 MP će koristiti senzor od 48 MP. Naprijed će se nalaziti selfie kamera od 12 MP.

Uređaj će napajati baterija kapaciteta 3.279 mAh, što je značajno povećanje u odnosu na bateriju kapaciteta 2.018 mAh u odlazećem modelu. S obzirom na činjenicu da će ekran "porasti" sa 4,7 na 6,06 inča, nije iznenađenje što sada ima dovoljno mjesta za veću bateriju, koja će podržavati 20W žičano punjenje. Za razliku od prethodnika, moći će se pohvaliti i podrškom za MagSafe dodatke.

Očekuje se da će Apple lansirati iPhone SE 4 u martu 2025. godine i to po cijeni većoj od 429 dolara, koliko košta aktuelni SE 3. Navodno, cijena će iznositi 499 ili 549 dolara.

S obzirom na poboljšanje performansi, rast cijene je vjerovatno opravdan, no u Appleu moraju zadržati povećanje u granicama kako novi smartphone ne bi doživio sudbinu iPhonea 16, koji se prodaje ispod očekivanja.