"Pristupačniji" model
1

Otkriveni novi detalji o iPhoneu SE, stiže početkom 2025. godine

D. B.
Apple se priprema za predstavljanje iPhonea SE, smartphonea koji stiže početkom 2025. godine, a kako se taj trenutak bliži, otkrivaju se pojedini detalji.

Bloombergov novinar Mark Gurman je prije nekoliko dana saopćio termin dolaska novog iPhonea SE, no sada su poznati i neki detalji o specifikacijama i funkcijama.

Prema izvorima koji su govorili za 9to5Mac, četvrti iPhone SE će imati moderan izgled prednje strane, slično kao iPhone 14 sa zubom i FaceID tehnologijom, pokretat će ga Appleov A18 procesor te će posuditi neke kamere od prošlogodišnjeg modela iPhone 15.

Aktuelni iPhone SE, koji se pojavio 2022. godine, u suštini je iPhone 8 s novijim procesorom, no iPhone SE (2025) će biti prvi pristupačni Appleov smartphone s podrškom 5G povezivanja zahvaljujući novom procesoru.

Mobitel će dobiti 6,1-inčni OLED ekran rezolucije 2.531 x 1.170 piksela, dok će bočne stranice biti ravne. S obzirom na odlazak Touch ID tehnologije, jedina funkcija biometrijske autentifikacije ostat će Face ID.

Rješenje koje podrazumijeva 3D skeniranje lica koristit će selfie kameru od 12 MP smještenu unutar zuba na ekranu. Nazad će se nalaziti samo jedna kamera kao i na prethodnom modelu, no to će biti kamera od 48 MP preuzeta od iPhonea 15.

Usvajanje A18 procesora znači da bi iPhone SE (2025) trebao dobiti Apple Intelligence, uz malo sreće od samog početka, za razliku od iPhone 16 serije koja još uvijek čeka svoju softversku nadogradnju. S druge strane, korisnici iz Evropske unije i Kine čekat će još duže.

Apple je 2022. godine predstavio još uvijek aktuelni iPhone SE s cijenom od 428 dolara, no očekuje se da će cijena novog modela startati od 459 ili 499 dolara.