Veoma značajno pomagalo
40

Paralizovane osobe pomoću MouthPada jezikom mogu kontrolisati mobitele i kompjutere

D. B.
Svakodnevni zadaci poput korištenja kompjutera ili mobitela mogu predstavljati ozbiljan izazov za osobe s paralizom, no jezikom pokretani interfejs im može pomoći da lakše pristupe i koriste tehnologije koje su postale neizostavan dio današnjeg svijeta.

Riječ je o novom uređaju pod nazivom MouthPad, koji je razvijen kako bi pomogao ljudima s paralizom da koriste personalne uređaje poput kompjutera i mobitela. Touchpad baziran na ustima omogućava kontrolu uređaja pomoću jezika i pokreta glave.

Iza ove inovacije stoji inovator Tomas Vega, koji se suočio s mucanjem. On je otkrio je transformativnu moć tehnologije u namjeri da pobijedi ograničenje.

"Tastatura i miš su bili 'utičnice', omogućili su mi da tečno govorim o stvarima koje sam radio. Uspio sam na neki način nadmašiti svoja ograničenja pa sam postao opsjednut unapređenjem čovjeka i konceptom kiborga. Također, stekao sam empatiju. Mislim da svi imamo empatiju, no primjenjujemo je prema vlastitim iskustvima", izjavio je Vega.

On se počeo baviti programiranjem s 12 godina te se posvetio pomaganju drugima razvijajući uređaje za unapređenje nezavisnosti. Razvio je uređaje koji omogućavaju osobama s invaliditetom da žive slobodnije dok je pohađao UC Berkeley i MIT. Sada je suosnivač i direktor Augmentala, startupa koji vodi razvoj MouthPada. Uređaj je opisao kao "lizalo s mnogo senzora".

"Imamo veliki dio mozga posvećen kontroli položaja jezika. jezik se sastoji od osam mišića, a većina mišićnih vlakana se sporo pokreće tako da se ne zamaraju brzo. Pomislio sam da to treba iskoristiti", kazao je on.

Interfejs pokretan jezikom omogućava korisnicima da upravljaju raznim uređajima povezanih Bluetoothom. Ovaj tanki uređaj se diskretno postavlja u gornjem dijelu usne šupljine, tako da je gotovo nevidljiv drugim osobama. Inovativni uređaj pruža "svu snagu konvencionalnog touchpada".

Touchpad osjetljiv na pritisak koristi senzore za pokret koji detektuju sve pokrete jezika te pomažu u prenošenju pokreta jezika i glave pomicanje kursora i klikove u realnom vremenu zahvaljujući Bluetooth vezi.

Debljina uređaja iznosi oko 0,7 mm i napravljen je od pouzdanih stomatoloških materijala. Svaki se pravi po narudžbi korištenjem 3D printanja, električne inkapsulacije i stomatoloških materijala. Baterija može podržati petosatni rad, a njeno punjenje traje dva sata.

Osobe s povredama kičmene moždine već imaju koristi od MouthPada. Jedna osoba s kvadriplegijom koristi opremu za učenje matematike i kompjuterskih nauka. Posebno je koristan za zadatke poput pisanja matematičkih formula i učenja u okruženjima u kojima uređaji zasnovani na govoru nisu prikladni. Augmentalova raznolika korisnička baza uključuje gamere, programere i pojedince s ograničenom pokretljivošću ruku ili glave.

"To je nevjerovatno jer znači da se uređaj neprimjetno integrisao u njihove živote te da pronalaze puno vrijednosti u našem rješenju", istakao je Vega.

Kompanija u narednim godinama želi učiniti tehnologiju dostupnijom širem krugu pojedinaca.

"Nadamo se da osobe s teškim invaliditetom mogu biti jednako sposobne da koriste telefon ili tablet kao i osobe koje mogu koristiti ruke", zaključio je Vega.