Sve popularnija forma
8

Patent otkrio kako bi mogao izgledati Xiaomijev smartphone s trostrukim preklapanjem

D. B.
Preklopni mobiteli su postali uobičajeni na tržištu, a gotovo svaki proizvođač uređaja s Androidom ima bar jedan u svojoj ponudi. Stoga ima smisla to što se pojavljuju uređaji u novoj formi koja podrazumijeva trostruko preklapanje.

Huawei je već predstavio prvi smartphone s trostukim preklapanjem, dok se modeli nekih drugih kompanija tek očekuju na tržištu, Postoje glasine da na takvom uređaju radi i kineski tehnološki gigant Xiaomi, a sada se pojavio i patent koji otkriva kako bi taj model mogao izgledati.

Patent je otkriven zahvaljujući dokumentaciji koju je Xiaomi predao Kineskoj nacionalnoj administraciji za intelektualno vlasništvo (CNIPA), tako da imamo uvid u ono što može biti nadolazeći smartphone s trostrukim preklapanjem.

Preciznije, ovaj tim smartphonea posjeduje tri preklopna segmenta, tako da se dvaput preklapa. Kao rezultat toga, može ponuditi značajno veći ekran sličan tabletu.

No, treba imati u vidu da je ovo zasad samo patent dizajna, tako da bi smartphone mogao izgledati prilično drugačije kada se nađe na tržištu, S druge strane, sudeći prema onome što se vidjelo, Xiaomijev smartphone s trostrukim preklopom mogao bi imati horizontalnu traku za kamere s tri senzora u gornjem dijelu stražnjeg panela, a čini se i da je prilično tanak kada se u potpunosti otvori.

Nadolazeći uređaj bi mogao postati dio Mix porodice, a postoji mogućnost da će ga javnost, bar u formi prototipa, vidjeti tokom Mobile World Congressa u martu 2025. godine. Tokom ovog događaja bi Xiaomi trebao predstaviti sljedeći flagship Xiaomi 15 Ultra za globalno tržište.

Kineska kompanija Tecno je također predstavila koncept smartphonea iste forme pod nazivom Phantom Ultimate 2, a priča se i da Honor radi na sličnom uređaju debljine samo 10 mm kada je u zatvorenoj formi. Također, među onima koji rade na ovakvim smartphoneima je i Samsung.

Uzimajući sve u obzir, u narednom periodu je realno očekivati val smartphonea na trostruki preklop.