Izgled će biti "sve"
75

"Procurile" specifikacije iPhonea 17 Slim

D. B.
Već neko vrijeme se špekuliše da će Apple izbaciti iPhone Plus iz svoje ponude od naredne godine te da će ga zamijeniti modelom trenutno poznatim kao iPhone 17 Slim, a sada su se pojavili pojedini detalji o specifikacijama ovog uređaja.

Kao što mu ime govori, iPhone 17 Slim bi trebao biti "rekordno tanak", bar kada je riječ o jednom iPhoneu i baš kao što je slučaj s Appleovim najnovijim iPadom Pro, koji je najtanji tablet u historiji kompanije.

Sada su poznati novi detalji, koje je otkrio analitičar Ming-Chi Kuo. On tvrdi da iPhone Plus trenutno čini samo 5 do 10 posto ukupne prodaje iPhonea te da će zbog toga biti uklonjen iz ponude.

S druge strane, ponudu će nadopuniti iPhone 17 Slim sa 6,6-inčnim ekranom rezolucije 1.260x2.740 piksela, koji će pokretati A19 procesor, dok će modeli iPhone 17 Pro koristiti A19 Pro procesor. Dinamic Island će biti manji i sličan onim na trenutnim iPhoneima, a njegov metalni okvir će biti napravljen od legure titanija koja sadrži niži procent titanija u poređenju s iPhoneom 17 Pro i iPhoneom 17 Pro Max.

Također, iPhone 17 Slim će dobiti dugo odgađani Appleov 5G čip te samo jednu stražnju kameru. To je veliki korak unazad kada je riječ o mobilnim trendovima, no Kuo naglašava da Apple namjerava naglasiti inovativnu formu dizajna iPhonea 17 Slim umjesto da se takmiči u specifikacijama hardvera. Drugim riječima, izgled će biti "sve".

Ovo je prilično zanimljiva "kocka" s Appleove strane, koja bi se mogla jednostavno isplatiti. Da bi bio uspješan, iPhone 17 Slim mora činiti oko 15 posto ukupne prodaje Appleovih smartphonea, a to bi i dalje predstavljalo dva do tri puta veći uspjeh u odnosu na model koji zamjenjuje.