Baterija, ekran...
13

"Procurili" novi detalji o smartphoneu OnePlus 13

D. B.
OnePlus 12 je ozbiljan kandidat za najbolji smartphone u 2024. godini, ali se već pojavljuju informacije o njegovom nasljedniku.

Nove informacije govore da nadolazeći OnePlus 13 donosi neke uzbudljive promjene, koje ipak možda i neće biti dobre vijesti za sve.

Budući model prelazi na ravni ekran, za razliku od modela OnePlus 12 i 12R sa zakrivljenim ekranima. Stoga će nekima nedostajati estetika zakrivljenog ekrana, no promjenu će pozdraviti oni koji ove ekrane smatraju manje ergonomskim. Zakrivljeni ekrani mogu biti podložni slučajnim dodirima te baš i nisu ugodni za držanje tokom dužih perioda.

Druga promjena je masivna baterija kapaciteta 6.000 mAh, što je značajan "skok" u odnosu na bateriju kapaciteta 5.400 mAh, koja napaja model OnePlus 12. Rezultat će biti veća izdržljivost baterije, koja bi mogla trajati i duže od dva dana s jednim punjenjem. Uz očekivana poboljšanja efikasnosti procesora Snapdragon 8 Gen 4, OnePlus 13 bi mogao biti šampion kada je riječ o trajanju baterije.

Međutim, impresivna baterija bi mogla doći s cijenom. Isti izvor govori da bi OnePlus mogao ostati bez bežičnog punjenja, što bi bila kontroverzna odluka kompanije, posebno jer je OnePlus vratio bežično punjenje s dolaskom modela OnePlus 12 nakon što je izostalo u slučaju modela OnePlus 11. Razlog ove potencijalne promjene nije jasan, no mogao bi biti povezan s manjkom prostora zbog ugradnje veće baterije.

Iako bi gubitak funkcije bežičnog punjenja bio razočarenje za neke, drugima vjerovatno neće previše smetati jer će biti "kompenzirani" većom baterijom od 6.000 mAh kao i 100W brzim punjenjem. Osim toga, važnost bežičnog punjenja varira kod različitih korisnika, jer neki prioritet stavljaju na dugotrajnost baterije u odnosu na bežično punjenje.

Zasad je riječ samo o prvim informacijama i špekulacijama, tako da bi se stvari mogle promijeniti do samog dolaska modela OnePlus 13 na tržište.