Ispunila 10 od 11 ciljeva
25

Prva kineska višekratna raketa na kerozin srušila se tokom slijetanja

D. B.
Deep Blue Aerospace, kineska privatna kompanija, saopćila je da se njena prva višekratna raketa, koja koristi kerozin, srušila prilikom pokušaja vertikalnog slijetanja.

Riječ je o raketi Nebula-1, koja je tokom misije ispunila 10 od 11 ciljeva, no problemi su se dogodili u finalnoj fazi, odnosno tokom vertikalnog slijetanja, usljed čega se srušila.

Prema dostupnim informacijama, tri motora su se u početku aktivirala kako se i očekivalo te je raketa dostigla veliku visinu, potom je uslijedilo spuštanje kako je i planirano uz gašenje dva motora. Međutim, do komplikacija je došlo u fazi slijetanja na određenu lokaciju. Zakazao je mehanizam za slijetanje, zbog čega je raketa doslovno pala.

Na snimcima je prikazano otpadanje gornjeg dijela, kao i šteta od požara.

Inače, Nebula-1 je raketa sastavljena iz dvije faze, a promjer iznosi 3,35 metara. Koristi kombinaciju kerozina i tečnog kisika, a prva faza posjeduje devet Thunder-R1 motora s varijabilnim potiskom, koji su izrađeni pomoću 3D printera. Druga faza koristi samo jedan motor.

Ova konfiguracija omogućava raketi da isporuči do 2.000 kilograma tereta u nisku orbitu Zemlje, dok će buduća poboljšana verzija moći isporučiti 8.000 kilograma.

Eksperti iz industrije kažu da korištenje alternativnih goriva poput kerozina, metana i tečnog kisika može značajno smanjiti troškove i učiniti lansiranje raketa ekološki prihvatljivijim i efikasnijim.

Tokom prošle godine je nekoliko kineskih privatnih svemirskih kompanija testiralo različite dizajne letjelica, a namjera im je da odgovore na rastuću potražnju u kineskom komercijalnom svemirskom sektoru. Ove aktivnosti dolaze u vrijeme povećane konkurencije u uspostavljanju satelitskih konstelacija koje bi mogle biti rivali Starlinku kompanije SpaceX.

Deep Blue Aerospace istražuje uzrok eksplozije, a istovremeno radi i na razvoju još moćnije rakete Nebula-2, koja će imati kapacitet za transport 20.000 kilograma tereta u nisku Zemljinu orbitu.