Ima električni pogon
22

Prvi tradicionalni drveni čamac napravljen 3D printerom zaplovio u Dubaiju

D. B.
Vlasti u Dubaiju su pustile u probni rad prvu električnu abru na svijetu, a to je tradicionalni drveni čamac koji je napravljen pomoću tehnologije 3D printanja.

Čamac koji može primiti 20 putnika proizvela je globalna pomorska organizacija Al Seer Marine iz Abu Dhabija u saradnji s kompanijama Tasneef Maritime, Mitsubishi, Siemens i Torqeedo.

Ovaj čamac je dizajniran tako da zadrži tradicionalni identitet, ali istovremeno podržava strategiju 3D printanja u Dubaiju s ciljem transformacije Ujedinjenih Arapskih Emirata u vodeće središte tehnologije 3D printanja do 2030. godine. Očekuje se da će ovaj inovativni pristup smanjiti vrijeme proizvodnje za 90 posto, troškove za 30 posto te smanjiti troškove rada i održavanja za 30 posto.

Električni abra čamac je usklađen sa strategijom ekološke održivosti pomorskog transporta, a cilj je smanjiti karbonski otisak Dubaija.

Tehnički, nova abra ima nekoliko značajnih karakteristika. Posjeduje najdužu monokok strukturu proizvedenu pomoću 3D printera, koja je duga 11 i široka 3,1 metar. Čamac pokreće električni pogonski sistem s dva 10 kW motora i litijskim baterijama.

Abra će svoje testne operacije obavljati na TR6 liniji, a tokom ovog perioda će se pratiti performanse čamca u poređenju s abrama od fiberglasa, koje također primaju 20 putnika.

Vlasti su fokusirane na unapređenje postojeće infrastrukture vodenog transporta uključujući četiri tradicionalne abra stanice u Dubai Creeku. Dvije stanice su već spremne, dok će radovi na preostale dvije biti završeni do augusta 2025. godine. Poboljšanja uključuju nove plutajuće dokove, proširene površine za čekanje i poboljšane karakteristike pristupačnosti s ciljem boljeg opsluživanja 14 miliona putnika godišnje uz smanjenje troškova održavanja.

U ovom procesu će biti korišteni održivi i jeftini materijali, a godišnji troškovi održavanja će se smanjiti za 10 posto.