Prvi put nakon 2021.
29

Raketa Falcon 9 pala u okean prilikom slijetanja

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prva faza rakete Falcon 9 kompanije SpaceX završila je u okeanu prilikom pokušaja slijetanja na dron brod "A Shortfall of Gravitas" u Atlantskom okeanu.

Booster je gotovo kompletirao slijetanje kada se iznenada prevrnuo i pao u vodu. Ovo je bilo prvo neuspješno spuštanje višekratne rakete od februara 2021. godine, kojim je okončan niz od 267 uspješnih slijetanja boostera.

SpaceX se oglasio i naveo da se "booster prevrnuo nakon slijetanja" poslije svoje 23. misije. Druga faza je uspješno isporučila 21 Starlink satelit u orbitu, a 13 ih ima mogućnosti prijenosa mobilnih podataka.

Kompanija je planirala obaviti novo lansiranje nedugo nakon slijetanja boostera, no to je odgođeno kako bi se pregledali svi podaci poslije nezgode.

Podsjetimo, Federalna administracija za avijaciju je u julu privremeno prizemljila raketu Falcon 9 zbog eksplozije njene druge faze.

Također, SpaceX je odgodio misiju Polaris Dawn, u kojoj su četiri civilna astronauta trebala obaviti svemirsku šetnju, a razlog odgađanja je loša vremenska prognoza.