Pomoću ogromne ruke
27

Robot izvadio prve uzorke radioaktivnog nuklearnog goriva iz reaktora Fukushime

D. B.
Kompanija Tokyo Electric Power Company (TEPCO), koja upravlja nuklearnom elektranom Fukushima Daiichi, iskoristila je ogromnog robota kako bi izvadila prve uzorke goriva iz reaktora.

Ovaj trenutak se dogodio 13 godina nakon razornog zemljotresa i cunamija koji su uzrokovali topljenje i curenje radioaktivnog materijala u elektrani. Robot je težak 4,6 tona i ima ruku dužine 22 metra.

Zemljotres jačine 9 stepeni po Richteru pogodio je istočni Japan 11. marta 2011. godine, a cunami je prekinuo napajanje nuklearne elektrane električnom energijom. Uslijedilo je topljenje reaktora, a procjenjuje se da se ispod tri reaktora nalazi oko 880 tona visoko radioaktivnog nuklearnog goriva.

Supstanca koju TEPCO naziva "ostaci goriva" je radioaktivna mješavina nastala kada je intenzivna toplota uzrokovala topljenje te spajanje gorivih šipki unutrašnjih komponenti reaktora. Nakon hlađenja se ovaj materijal stvrdnuo. TEPCO teorizira da se ovaj amalgam, koji vjerovatno sadrže uranij, crikonij i razne druge elemente, nalazi u primarnim komorama reaktora (PCV), međutim, precizan sastav i karakteristike otpada ostaju neizvjesni i zahtijevaju dalju analizu.

TEPCO je sada započeo razgradnju nuklearne elektrane i to je proces koji će trajati decenijama. Ovaj napor uključuje korištenje više robota za različite zadatke, od nadzora objekata do mjerenja nivoa radijacije. Dosad TEPCO nije imao robota za uzimanje uzorka goriva.

Nakon višegodišnjeg planiranja i analize, TEPCO je indentifikovao izolacijski ventil u PCV-u kao mjesto s kojeg se može uzeti uzorka. Međutim, bio je potreban specijalizovani robot za izvođenje zadatka.

U saradnji s Mitsubishi Heavy Industriesom i Internacionalnim istraživačkim institutom za nuklearnu dekomisiju te kompanijom Veolia Nuclear Solutions iz Velike Britanije, TEPCO je konstruisao robotsku ruku sposobnu da uđe u PVB i uzme uzorak goriva.

Ruka je napravljena od nehrđajućeg čelika i aluminija te ima 18 stepeni slobode pokreta. Sastoji se od četiri glavna elementa, mobilnog nosača dizajniranog za navigaciju kroz otvore, sklopivih segmenata ruke koji se mogu produžiti po potrebi, teleskopskih dijelova opremljenih kamerama i specijaliziranog hvatača za prikupljanje uzoraka. Ovaj hvatač ima mala, precizna kliješta koja mogu čupati male količine krhotina s dna primarnog kontejnera (PCV).

TEPCO namjerava koristiti robotsku ruku u bloku 2 postrojenja, koji je ostao relativno netaknut tokom katastrofe. Vjeruje se da se u ovoj jedinici nalazi oko 237 tona nuklearnog goriva. Ruka je dizajnirana za precizno izvlačenje uzoraka i do samo tri grama, a u međuvremenu minimizira smetnje u svojoj okolini.

Ostaci će biti smješteni u kontejner i izneseni na površinu za prvo testiranje, nakon čega će uslijediti detaljna analiza Japanske agencije za atomsku energiju.

Robot je pokušao uzeti uzorke u septembru, neke je izvukao na površinu, no dvije kamere su se pokvarile tokom procesa vjerovatno zbog prodora radijacije u poluvodičke komponente.