Inovativan pristup
68

Robotski dirigent s tri ruke predvodio nastup njemačkog orkestra

D. B.
Dresden Sinfoniker je njemački orkestar iz Dresdena, koji je poznat po inovativnom pristupu klasičnoj muzici, kao i svojoj volji za eksperimentisanjem s novim formama izražavanja.

Robot Symphony, koji je održan 12. i 13. oktobra, proslavio je 25. godišnjicu pomenutog orkestra, a obilježio ga je robotski dirigent. Ipak, robot nije imao zadatak da demonstrira kako može zamijeniti čovjeka, nego da pokaže da ljudi i mašine mogu sarađivati.

Riječ je o robotu nazvanom MAiRA Pro S, koji ima tri ruke i može obaviti posao koji bi bio veoma težak za ljudskog dirigenta. Koncert se sastojao iz dva dijela, tradicionalnog performansa predvođenog čovjekom te drugog dijela koji je predvodio robot.

U prvom dijelu su 16 duvača i četvero perkusionista svirali djela koja potpisuju Markus Lehman-Horn, Konstantia Gourzi i Wieland Reissmann, a dirigent je bio Magnus Loddgard.

Nakon toga je na scenu stupio robot, koji je umjesto palica u tri ruke držao "mačeve" u tri boje. Grupa je podijeljena u tri dijela, a svaka od njih je slijedila svoju boju palice kako bi se dobili unakrsni ritmovi. Izvedena je svjetska premijera djela "#kreuzknoten" Wielanda Reissmanna, koje je posebno izazovno zbog složenih ritmova koji se poklapaju.

Dvije od tri ruke robota su vodile orkestar kroz muziku, pri čemu je jedan dio muzičara počinjao polako i potom ubrzavao, dok je drugi usporavao.

Robota je trenirao umjetnički direktor dresdenskog Sinfonikera Markus Rindt, koji je sarađivao sa specijalistima Tehničkog univerziteta u Dresdenu. On je naučio robota kako da diriguje kao čovjek, a pokazao mu je pokrete rukama do 40 puta kako bi ih što bolje naučio u periodu od dvije godine.

Svaka ruka sadrži sedam zglobova, tako da se može pokretati i pružati u svim pravcima. Navodno, ovo nije prvi put da je robot imao ulogu dirigenta. Postoji slučaj iz SAD-a, gdje je robot visok 1,2 metra predvodio Simfonijski orkestar Detroita tokom izvedbe "The Impossible Dream" još 2008. godine.

Italijanski tenor Andrea Bocelli i filharmonijski orkestar Lucca nastupili su u Pisi uz dvorukog robotskog dirigenta. U julu 2023. godine je robot s humanoidnim licem bio dirigent u Nacionalnom pozorištu Južne Koreje u Seoulu.

Dresden Sinfoniker ima historiju pomjeranja granica savremene muzike. Ranije je nastupao na neobičnim lokacijama poput mjesta na kojem se nalazi zid postavljen na američko-meksičkoj granici, a sarađivao je i s različitim muzičarima poput pop dueta.