Borba protiv zagađenja
74

Robotski pas pronalazi i usisava opuške na italijanskim plažama

D. B.
Opušci od cigareta predstavljaju ogroman rizik po svjetske okeane te ih je teško pokupiti rukama, posebno na javnim mjestima poput plaža. Stoga je grupa italijanskih naučnika razvila četveronožnog robota, koji može pronaći otpad i usisati ga pomoću usisnih cijevi pričvršćenih na njegovim nogama.

Riječ je o robotu nazvanom VERO, koji je prije svega fokusiran na rješavanje problema opušaka. Odbačeni opušci ispuštaju toksične hemikalije i mikroplastiku u okean dok se raspadaju, a oni ujedno predstavljaju "drugi najčešći nepravilno odloženi otpad na svijetu na terenima teško pristupačnim robotima s točkovima i gusjenicama".

VERO je dizajniran za sakupljanje ove uobičajene vrste sitnog otpada. Operater odredi teren za rad, a potom se robot počne kretati cijelom dužinom sve dok ne otkrije otpad pomoću svoje posebne neuralne mreže i kamera. Četveronožni robot ima "konvolucionu neuronsku mrežu za otkrivanje otpada", koja može "ciljati" otpad, a potom izvršiti usisavanje jednom od četiri usisne cijevi postavljene na nogama.

Čišćenje plaža je izazovno jer pijesak otežava prenošenje kanti za otpad na točkovima ili teških posuda preko ovog terena. Istraživači su proveli testove u šest različitih vanjskih scenarija kako bi dokazali mogućnosti robota u kretanju teškim terenima. Zahvaljujući Intel RealSense kameri, robot se može stabilizovati dok prikuplja otpad.

Istina, robot nije pokupio svaki komad otpada tokom prvog testa, no ipak je usisao 90 posto opušaka pronađenih tokom testiranja. To je 90 posto manje otpada koji završava u moru.

Međutim, zasad nema planova za masovnu upotrebi, no istraživači navode da VERO može biti programiran i dizajniran za obavljanje drugih zadataka poput prskanja usjeva, traženja slabosti u infrastrukturi te pomaganja u građevinskim projektima.