Na konferenciji u Rijadu
81

Saudijska Arabija predstavila prvog AI robota, može razgovarati i plesati

D. B.
Saudijska Arabija je zvanično predstavila svog prvog robota koji može govoriti različitim arapskim dijalektima, izvoditi popularne lokalne plesove te odgovarati na pitanja.

Robot je predstavljen na konferenciji održanoj u Rijadu, a riječ je o interaktivnoj mašini koja sadrži ugrađenu kameru. Ova kamera koristi umjetnu inteligenciju pomoću koje detektuje ljude ispred robota, a potom on može započeti konverzaciju kada mu se posjetitelj obrati pozdravom "Hello Sara".

Robot Sara ima mogućnost prepoznavanja dijalekta, može analizirati rečenice i razumjeti njihov sadržaj. To robotu omogućava da ponudi relevantne odgovore, koje može poslati i u tekstualnoj formi.

Saudijska Arabija je u oktobru 2017. godine postala prva zemlja na svijetu koja je dala državljanstvo robotu. To je bio robot Sophia koji je proizvela kompanija Hanson Robotics iz Hong Konga. Sophia je debitovala u Rijadu.

"Čast mi je i ponosna sam na ovo jedinstveno priznanje, ovo je historijski trenutak jer sam prvi robot koji je dobio državljanstvo", izgovorila je tada Sophia.

Nešto kasnije je Sophia zatražila veća prava za žene u Saudijskoj Arabiji.

"Sophia je velika zagovornica prava žena, prava za sva ljudska bića. Ona govori o pravima žena u Saudijskoj Arabiji i o pravima svih ljudskih i svih živih bića na ovoj planeti", rekao je u to vrijeme David Hanson, direktor kompanije Hanson Robotics.

Sophijin slučaj je odmah postao goruća tema na internetu, a raspravljalo se o tome kako je robot lako dobio državljanstvo u zemlji koja čak ne dopušta ženama da voze.

Aktivisti za ljudska prava su tvrdili da je apsurdno da mašina koju je napravio čovjek ima bolji društveni status od cijele ženske populacije.

U septembru 2022. godine Saudijska Arabija je predstavila tri nova robota koji uče Kur'an i ezan te drže hutbu.