Za sigurnije plaže
51

SharkEye dronovi otkrivaju ajkule i upozoravaju kupače u SAD-u

D. B.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nedavno su na plaži u New Yorku obalne ptice napale dronove koji su bili raspoređeni kako bi patrolirali i otkrivali ajkule, ali i pomogli plivačima, a sada Benioff Ocean Science Laboratory (BOSL) Univerziteta u Kaliforniji planira pokrenuti novi projekt dronova s ciljem praćenja aktivnosti ajkula ispod okeanskih valova.

Inicijativa pod nazivom SharkEye nije samo istraživački program, nego teži da postane alat za sigurnost zajednice podržan umjetnom inteligencijom (AI).

SharkEye su zapravo AI letjelice koje imaju zadatak da prenose upozorenja onima koji se prijave za obavještenja vezana za prisustvo ajkula u moru. Ukoliko dron uoči ajkulu, odmah će poslati tekstualnu poruku za oko 80 registrovanih osoba, uključujući spasioce, vlasnike surf shopova, roditelje ili staratelje djece koja pohađaju časove u područjima pod nadzorom.

CNN navodi da sigurnosni alat koristi video tehnologiju za prikupljanje podataka i analizu ponašanja ajkula.

Pored toga, snimci se dostavljaju modelu mašinskog učenja baziranom na AI kompjuterskom vidu. AI tehnologija omogućava kompjuterima da brzo skeniraju informacije prikupljene zahvaljujući fotografijama i snimcima dronova. Informacije treniraju AI za detekciju velikih bijelih ajkula blizu plaže Padaro nedaleko od Santa Barbare.

U Kaliforniji je u prošlosti zabilježen značajan broj napada velikih bijelih ajkula na ljude, a riječ je većinom o mladim ajkulama.

USA Today je 2022. godine saopćio da su kalifornijski spasioci između 2017. i 2021. godine pet puta češće uočili velike bijele ajkule te da su većina njih bile mlade. Istaknuto je da su istraživali prilikom posjete jednom dijelu plaže Long Beach uočili 40 mladih velikih bijelih ajkula u krugu od oko tri kilometra, koje su se zadržavale u područjima nazvanim "jaslice".

Naučnik Neil Nathan je rekao da automatsko otkrivanje ajkula može značajno pomoći i zajednicama izvan Kalifornije.

Kako bi plivači bili sigurni, različite regije širom svijeta su uspostavile mjere i protokole za otkrivanje ajkula, a među njima su i spasioci koji posmatraju aktivnosti putem ekrana i kamera koje konstantno snimaju okolinu. Međutim, ovakve inicijative donose dosta izazova, jer ljudske oči moraju biti konstantno fokusirane na ekran. Pored toga, ručno posmatranje putem kamera otežavaju faktori poput odsjaja i treperenja.

Iako fatalni napadi ajkula nisu toliko česti, prisustvo ajkula je uplašilo mnoge kupače.

Cilj nove tehnologije je da prevaziđe izazove kojim su izloženi piloti dronova, a kojima je ponekad teško da razliku ajkule od veslača, delfina, foka i morskih algi. Tu na scenu stupa AI, koji je "obučen" da prati ajkule preciznije nego što to može ljudsko oko gledajući ekran.

CNN navodi da će SharkEye ponuditi svoj model istraživačima besplatno kako bi ga mogli mijenjati i nadograđivati, a uz to i kreirati AI aplikacije koje će olakšati posao spasiocima i rekreativcima koji koriste dronove da pregledaju svoje snimke.