Predstavljen u Milanu
0

Smartphone OnePlus Nord 4 stigao s metalnim kućištem i unikatnim dizajnom

D. B.
OnePlus je tokom svog događaja Summer Launch Event u Milanu u Italiji predstavio smartphone OnePlus Nord 4.

Riječ je o uređaju koji se može pohvaliti novim dizajnom, a koji se kosi s aktuelnim staklo-sendvič trendovima te koristi metalno kućište.

Mobitel pokreće Snapdragon 7+ Gen 3 procesor uparen sa 8, 12 ili 16 GB RAM-a, odnosno 128 GB UFS 3.1 ili 256/512 GB UFS 4.0 interne memorije.

Dobio je 6,74-inčni Super Fluid AMOLED ekran frekvencije osvježavanja do 120Hz i rezolucije 1.240p. U rupičasti izrez na ekranu smještena je selfie kamera od 16 MP.

Nazad je glavna kamera od 50 MP s optičkom i elektronskom stabilizacijom slike, a društvo joj pravi ultraširoka kamera od 8 MP. Glavna kamera može snimati video rezolucije do 4K pri 60 fps..

Nord 4 napaja baterija kapaciteta 5.500 mAh, koja podržava 100W žičano punjenje i napuni se za manje od 30 minuta. Međutim, potrebno je posebno kupiti punjač jer on ne dolazi u paketu s uređajem. Baterija će zadržati najmanje 80 posto svog kapaciteta nakon 1.600 punih ciklusa punjenja.

OnePlus je od početka "ciljao" na metalno kućište, a to je zahtijevalo inovativna rješenja. Antene su postavljene u oblik slova "U", a dodani su i mali stubovi unutar stražnjeg panela uređaja. Time je efikasno prepolovljena veličina antene, ali je istovremeno pojačan signal.

Novi dizajn je nazvan Nordtones, a mobitel je dostupan u Mercurial srebrnoj, Oasis zelenoj i Obsidian Midnight boji.

OnePlus ističe da je Nord 4 prvi međunarodni mobitel s procesorom srednjeg ranga, koji sadrži AI tehnologiju. Time su omogućene funkcije AI Audio Summary, AI Note Summary i AI Linkboost zahvaljujući kojem se spaja na mobilne mreže brže nego ikad.

Nord 4 nudi i AI Groupfie funkciju koja vještački mijenja oči ljudi na grupnim fotografijama tako da nema slučajeva zatvorenih očiju.

Smartphone koristi Oxygen OS 14.1 baziran na Androidu 14, a OnePlus je obećao četiri verzije nadogradnje Androida i šest godina sigurnosnih nadogradnji, što znači da će biti podržan do 2030. godine.

U Evropi OnePlus Nord 4 s konfiguracijom 12/256 GB košta 499 eura, dok je za najskuplju verziju sa 16 GB RAM-a i 512 GB interne memorije potrebno izdvojiti 599 eura. Prednarudžbe su u toku, a za one koji se odluče da iskoriste ovu priliku OnePlus je pripremio besplatne Nord Buds 3 PRO TWS slušalice te popust od 50 eura na najskuplju verziju uređaja.

Otvorena prodaja počinje 8. augusta.