Samo za developere
32

Snap predstavio nove AR naočale, donose ogromna poboljšanja

D. B.
Snap je predstavio svoje nove AR naočale Spectacles, petu generaciju koja donosi ogromna poboljšanja u odnosu na prethodni model.

Odmah na početku treba istaći da su i jedna i druga generacija namijenjene samo developerima, tako da ih nema u prodaji.

Snap Spectacles 5 naočale krasi novi dizajn, njihova težina iznosi 226 grama, što znači da su gotovo dvostruko teže od modela četvrte generacije. Baterija je unaprijeđena te traje 45 umjesto 30 minuta.

Liquid Crystal on Silicon (LCoS) mikroprojektori i valovod su posebno važni jer kreiraju sliku s dijagonalnim vidnim poljem od 46 stepeni, što je ogromno povećanje u odnosu na 26,3 stepena u slučaju četvrte generacije. Slika je oštrija s 37 piksela po stepenu, 25 posto više u odnosu na stari model.

Snap ne nudi detalje, ali očito postoje dva Qualcomm procesora koji dijele teret Snap OS-a. Na ovaj način je smanjena potrošnja energije, dok se za hlađenje brinu isparavajuće komore od titanija.

Snap OS i Snap Spatial Engine obećavaju impresivnu motion-to-photon latenciju od 13 milisekundi. U suštini, četiri kamere su povezane s Qualcommovim procesorima, koji detektuje kako korisnik pomiče glavu i potom prikazuju virtuelne 3D elemente preko stvarnog svijeta koji vidi kroz naočale. Za sve to je potrebno svega 13 milisekundi, što je zaista neprimjetno kašnjenje.

Snap Engine je zadužen i za praćenje pokreta ruku, tako da korisnik naočala može ostvariti interakciju s virtuelnim objektima u vidnom polju. Snap OS također upravlja glasovnim naredbama.

Naočale nisu dostupne u prodaji, ali oni koji ih žele moraju se priključiti razvojnom programu s mjesečnom pretplatom od 99 dolara u periodu od najmanje godinu. To znači da se naočale zapravo iznajmljuju, a sam proces njihovog dobijanja nije lagan.

Naočale se mogu koristiti za Snapchat, no u slučaju smartphonea je iskustvo ograničeno. Ipak, Snap pravi značajne korake s ciljem da postane lider na AR tržištu čim ono bude postojalo.

Kompanija se udružila s nekim velikim brendovima u kreiranju iskustva za korištenje poboljšanog Lens Studija i Snap OS-a. Lego lansira BRICKTACULAR, koji omogućava gradnju virtuelnih setova korištenjem ruku i glasa.

Naočale rade i u kombinaciji sa smartphoneom, popratna aplikacija ga npr. može pretvoriti u kontroler za igre. Dostupan je i Spectator Mode, koji omogućava ljudima bez naočala da na svojim mobitelima vide ono što vidi korisnik naočala. Također, na staklima naočala je moguće prikazivati zaslon mobitela i još mnogo toga.

Kompanija Meta će naredne sedmice predstaviti svoje pametne naočale.