Prvi pokušaj ikad
55

SpaceX ispisao historiju: Lansirana najmoćnija letjelica, "set metalnih ruku" dočekao nazad njenu raketu

A. L.
Foto: Reuters
SpaceX kompanija je u svemir lansirala letjelicu Starship čiji se Super Heavy booster vratio na lansirnu rampu u Teksasu gdje ga je dočekao set masivnih "metalnih ruku". To je prvi put u historiji da je tako nešto učinjeno.

U prethodnim probnim letovima booster je pljusnuo u Indijski okean. Za razliku od toga, danas je usporio i lagano se spustio nazad prema lansirnoj platformi kako bi ga uhvatio par ogromnih mehaničkih ruku.

Vlasnik SpaceX-a Elon Musk kratko je napisao na mreži X: "Toranj je uhvatio raketu!!"

Starship će u međuvremenu sletjeti u Indijski okean, zapadno od Australije, nakon svog petog probnog leta sa lansirne rampe na granici s Meksikom.

Starship i Super Heavy dizajnirani su za nošenje posade i tereta na Mjesec i dalje - i mogu se višekratno koristiti.

Federalna uprava za avijaciju (FAA) odobrila je lansiranje jučer, sedmicama ranije nego što se očekivalo. Ranije je FAA saopštila da se odluka o Starshipu 5 ne očekuje do kraja novembra.

Međutim, navodi se da je kompanija Elona Muska "ispunila sve sigurnosne, ekološke i druge zahtjeve za licenciranje za suborbitalni probni let". Također je odobren profil misije Starship 6.

Musk je žestoko kritikovao FAA - dijelom zbog kašnjenja u odobravanju licence za Starship 5, za koji je SpaceX rekao da je spreman u augustu.

SpaceX opisuje Starship kao "najmoćnije lansirno vozilo na svijetu ikad razvijeno", sposobno da nosi do 150 metričkih tona.