Bilježi brz rast
16

Starlink ima više od 4 miliona pretplatnika

D. B.
Starlink, satelitska internet mreža kompanije SpaceX, ove sedmice će premašiti broj od 4 miliona pretplatnika, potvrdila je predsjednica američkog giganta Gwynne Shotwell.

Ovaj novi jubilej znači da je SpaceX dobio više od milion novih korisnika od kraja maja ove godine, što zapravo premašuje već impresivnu stopu rasta kompanije. Starlink je počeo pružati beta uslugu svog proizvoda u oktobru 2020. godine, a milion pretplatnika je prešao u decembru 2022. godine. Brojka od dva miliona pretplatnika dostignuta je u septembru 2023. godine, a Starlink se mogao pohvaliti s tri miliona korisnika u maju ove godine.

Konstelaciju danas čini gotovo 6.000 satelita, a usluga je dostupna u skoro 100 zemalja individualnim korisnicima, kao i velikim poslovnim klijentima poput aviokompanija i kompanija za krstarenja.

Također, usluga je na putu da ove godine ostvari prihod od 6,6 milijardi dolara,, što je povećanje za oko 1,4 milijardu dolara u odnosu na period prije dvije godine.

Starlink je u centru SpaceX-ovih planova za komercijalizaciju i istraživanje svemira. Kompanija nastavlja prikupljati novac od investitora, a direktor Elon Musk je rekao da bi prihod od Starlinka mogao pomoći u daljem razvoju ogromne višekratne rakete Starship. Kada Starship uđe u službu, on će pomoći kompaniji u lansiranju još više Starlink satelita.

Starlink je postao neprikosnoveni gigant satelitskog interneta. Od početka usluge sve više preuzima udio od kompanija kao što su Viasat i SES, koji koriste velike satelite u višoj geostacionarnoj orbiti. Postoje i neke druge konstelacije koje su trenutno u razvoju, a među njima je i Amazonov projekt Kuiper, međutim, još uvijek nisu započele svoju komercijalnu uslugu.