Napredovao od oktobra
46

Teslin robot Optimus može hodati i obavljati jednostavne zadatke

D. B.
Teslin nadolazeći humanoidni robot Optimus nastavlja s razvojem iza scene, a novi klip otkriva njegov napredak.

Optimus je posljednji put viđen tokom Teslinog AI Dayja u oktobru prošle godine, dok novi klip predstavlja dokaz značajnog napretka robota u proteklih osam mjeseci. Iako još uvijek zaostaje za pojedinim robotima koje su razvile kompanije poput Boston Dynamicsa, Optimus ipak može polako hodati i obavljati jednostavne zadatke. Teslin inženjer je uzimao predmete i stavljao ih u kutiju, a Optimus je oponašao njegove radnje svojim humanoidnim rukama.

Šef Tesle Elon Musk čvrsto vjeruje da Optimus ima veliku budućnost. Ranije je kazao da će većina Tesline vrijednosti u budućnosti biti bazirana na robotu te da očekuje da će prodavati značajno više robota nego električnih automobila. Musk je procijenio da bi potražnja za robotima mogla iznositi između 10 i 20 milijardi jedinica, što je više od broja ljudi na planeti.

On tvrdi da robot ima potencijal da transformiše civilizaciju te da bi mogao dovesti do "budućnosti izobilja u kojoj nema siromaštva i u kojoj bi čovjek mogao imati sve što želi kada je riječ o proizvodima i uslugama".

Očekuje se da će Optimus koštati oko 20.000 dolara, no ta bi cijena mogla postati niža nakon određenog perioda proizvodnje. Datum lansiranja robota na tržište još uvijek nije objavljen.