Očekuje brisanje profila
22

Tinejdžer koji prati avion Elona Muska kreirao rezervne profile na drugim platformama

D. B.
Elon Mus (Foto: EPA-EFE)
Elon Mus (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je Elon Musk kupio Twitter, tinejdžer koji prati njegov avion i podatke objavljuje na ovoj društvenoj mreži iz straha da će ostati bez profila napravio je profile na drugim platformama.

Devetnaestogodišnji Jack Sweeney je stekao slavu zahvaljujući praćenju Muskovog privatnog aviona i objavljivanju informacija o tome na Twitteru. Nakon što je Musk kupio ovu društvenu mrežu, Sweeney se odlučio "osigurati" te je napravio profile na drugim društvenim mrežama u slučaju da mu profil na Twitteru bude izbrisan.

Tinejdžer sada ima spremne profile na Instagramu, Facebooku, Telegramu i još nekim platformama.

[TWITTER]1518682829294473216[/TWITTER]

Musk je ranije ponudio Sweeneyju 5.000 dolara da prestane tvitati o lokaciji njegovog privatnog aviona te je kao razlog naveo "sigurnosni rizik", no mladić je zatražio 50.000 dolara.

Prema pravilima Twittera, profil ne može smatrati odgovornim za dijeljenje privatnih informacija jer su detalji o Muskovom avionu već javno dostupni. Međutim, profil Elonjet izvlači podatke iz velikog obima informacija o avionima pod nazivom ADS-B, što ih čini vidljivim kontrolorima leta i drugim avionima.

No, Musk sada može promijeniti pravila Twittera, što izaziva strah kod tinejdžera.

Musk je popularna ličnost na Twitteru, a profil Elonjet prati više od 428.000 ljudi.

Kako bi izbjegao gubljenje pratilaca, Sweeney je nedavno ponovo kontaktirao Muska kako bi se "dogovorili".

Prije nekoliko mjeseci je mladiću ponuđen Teslin automobil na tri godine, no on je to odbio tražeći automobil u trajno vlasništvo ili 50.000 dolara.

Musk nije voljan pregovarati, a kupovina Twittera ga je stavila u prvi plan kada je riječ o slobodi govora. Zbog toga se pomenuti slučaj posebno prati, a Sweeney navodno očekuje uklanjanje svog profila.